fredag 24 juli 2020

Sport och Politik

» Allmänt gnäll och svammel

Jag tror att dagens tyckeri av en del kan upplevas som ganska rörigt och hoppigt eller spretigt. Från ett ämne till ett annat. Man jag hoppas att det trots detta ska finnas en röd tråd i det hela. Jag börjar med en inlägg hos Magasin Para§raf där Andreas Magnusson funderar över om det inte vore en god idé att flytta Sveriges huvudstad till Göteborg.

Stockholm
Vad det handlar om är att bryta den maktkoncentration till Stockholm, ofta med rena översittarfasoner, som retar upp de som bor i Landsorten. Landsorten kallar stockholmare allt utanför tullarna, dvs en majoritet av Sverige. Eftersom den politiska makten, den finansiella makten och den mediala makten är alla starkt koncentrerade till Stockholm så innebär detta att beslut och rapportering väldigt ofta utgår ifrån Stockholms horisont utan en tanke på att en stor majoritet av svenskarna bor utanför Stockholm. Andreas tar upp exempel som när riksmedia reflekterar om vädret så är det inte vädret i Sverige man berättar om utan om vädret i Stockholm. Man kan höra TV-reportern berätta att nu är det dags för sportlov så vad ska man då kunna hitta på. Och då kan stora delar av Sverige redan ha haft sportlov. Men stockholmsfixerade reportrar sitter i Stockholm och verkar inte vara medvetna om att Stockholm bara är en mycket liten del av vårt land. Ibland när jag ska titta på SVT:s Rapport kan jag vara något sen med att sätta på TV:n och då kan det vara bra att ha den tekniska möjligheten att istället för att hoppa in i sändningen titta på denna från början istället. Efter Rapport följer lokala nyheter. Skulle jag då använda möjligheten att ha tittat från början istället möts jag efter detta av Stockholms lokala nyheter. Alltid Stockholmsnyheter, inte någon möjlighet att välja något annat. Den som bestämt att det skall vara så sitter garanterat i Stockholm och är inte medveten om att stor majoritet av svenskarna bor INTE i Stockholm. Eller snarare, han tänker inte så långt för Stockholm är det naturliga för honom. Andreas Magnusson har teorin att om man spred ut maktens gracer lite i landet så skulle en del populistisk missnöje bättre kunna motas.

Nu är det nog en hel del som bor i Fjollträsk som snarast tycker att jag drabbats av någon form av stockholmshat och inget begriper. Och trots att jag har starka kopplingar till Stockholm så kanske detta stämmer till viss mån. Min morfar bodde i Sundbyberg, Hallonbergen. Jag kan fortfarande minnas oljudet från Bromma flygplats och morfars förhoppning om att det löfte som hade getts att Bromma flygplats skulle inom kort när Arlanda var igång läggas ner skulle infrias. Hur det gått på den punkten vet vi alla. Mina kusiner bodde i Stuvsta så ni kan förstå att jag ofta som barn tagit tåget till Stockholm. Men jag erkänner, jag hyser ett visst 08-förakt. Och kan t.ex. skratta gott åt förra moderatledaren Anna Kinberg Batras Stockholmare är smartare än lantisar eller när dagens ledare för stockholmsmoderaterna Irene Svenonius trampar i klaveret igen.

Fotboll
Och den här aversionen mot Stockholm gör naturligtvis att jag gläds när Stockholmslag förlorar inom idrotten. Så kan man naturligtvis inte annat än mysa lite av glädje när jag ser att Malmö FF tvålat till Hammarby med 3-0 samtidigt som Häcken tvålar till AIK med 4-0. En tabell där Stockholmslagen ligger på plats 6, 10 och 11 kan ju inte göra något annat än att man myser lite smått.

Apropå fotboll. Visst är det lite löjligt att det som heter "Division 1" i själva verket är den tredje divisionen? Överst har vi Allsvenskan, sedan kommer Superettan och sedan kommer alltså Division 1. Det låter väl finare att spela i Division 1 än att spela i Division 3. Tramseri! Fotbollen är inte ensamma om den här formen av inflation.

Låt oss fortsätta med fotbollen. Att Malmö FF tvålade till Hammarby gladde på fler sätt. Malmö FF och Hammarby står för två olika ideologier när det gäller fotbollen. Malmö FF är en idrottsförening som styrs av sina medlemmar. Hammarby är snarast ett företag där det amerikanska företaget Anschutz Entertainment Group, AEG ägde nästan halva Hammarby. När Zlatan helt överraskande gick in och hävdade: - "Jag ska hjälpa Hammarby att bli bäst i Skandinavien" så handlade detta helt enkelt om en affärsuppgörelse och pengar. Hans amerikanska lag Los Angeles Galaxy ägdes också av Anschutz Entertainment Group. Amerikansk idrott är inte föreningsidrott, det är rent kommersiella verksamheter. När Zlatan lämnade AEG:s Los Angeles Galaxy så ingick det väl i den ekonomiska överenskommelsen att Zlatan fick halva delen av svenska AEG och blev därmed storägare i Hammarby. Så då får han väl engagera sig i laget och säkra sin investering.

Jag för min del håller nog den svenska föreningsidrotten över den företagsstyrda kapitalidrotten som till stor del importeras från USA. Men som ju gäller som huvudtema även ute i stora delar av världen. Så investerar ju diverse arabiska oljeprinsar och ryska oligarker starkt i brittiska fotbollslag. Det är väl kul leksaker med pengarna.

Apropå det här så råkade jag läsa en artikel i Aftonbladets sportbilaga om de amerikanska NHL-lagens namn och historien bakom detta. Den delen är ju mest komisk. Men jag reagerar där på hur ägarna flyttar på lagen när det passar dom. Från en stad till en annan. Det är ju inte idrottslag som spelar matcher, det är olika företag som spelar matcher mellan varandra. Dessutom är det ju någon form av "människomarknad" genom draften inom NHL. Som på en sorts boskapsmarknad så väljer lagen ut sina nya spelare. Allt enligt ett noggrant reglerat system.

Apropå idrott. Är MMA och liknande gladiatorspel verkligen idrott? Jag reagerar varje gång jag läser om rapportering av dessa blodiga slagsmål på idrottssidorna. Det är inte idrott när syftet är att skada sin motståndare så mycket som möjligt för att vinna. När man hör de som ska slåss yttra sig med: - "Jag ska mosa hans ansikte" eller "han kommer inte att känna igen sig i en spegel när jag är färdig med honom" så blir jag övertygad. Det här är inte idrott, det är någon form av blodigt gladiatorspel där publiken vill se blod och slagskämparna får bra betalt för att se till att det blir så.

Norden
Och så till slut något helt annat. Är det nordiska samarbetet dött? Drömmare har länge drömt om en form av Nordisk Union. Det är länge sedan vi började kunna resa över gränserna inom Norden utan problem. Här nere i Skåne har vi kunnat ta färjan (och senare bron också) över till den danska sidan utan problem. Uppe i norr har gränsen mellan Haparanda och Torneå i princip inte funnits. Nu är det stopp! Man har i princip satt upp kravallstaket mitt i den gemensamma sammanväxta staden. De här problemen handlar inte bara om Coronastrategier. Gränskontroller och inskränkningar mellan Sverige och Danmark började långt innan. Den egna egoismen har fått ta över istället för allmänt folkvett. Just nu är det Corona som spökar. Skåningar har inte fått åka till Danmark trots att det funnits lika mycket Coronadrabbade i Danmark som i Skåne. Uppe i norr får Haparandabor inte gå in i Torneå medan Torneåborna däremot får gå in i Haparanda. Detta trots att det alltså finns fler drabbade i Torneå på finska sidan än i Haparanda på den svenska sidan.

Väx upp barnrumpor!

Läsrekommendationer:
Med Göteborg som huvudstad kan SD:s framfart stoppas. - Andreas Magnusson i Magasin Para§raf
Sanningen bakom NHL-lagens namn. - Aftonbladet

Inga kommentarer: