söndag 5 juli 2020

Partier som byter namn - och politik

» Om kristet kärleksbudskap

Är det inte dags för Kristdemokraterna att byta namn? Det är ju inget ovanligt att partier byter namn till något som man tycker bättre beskriver vad man är. Högerpartiet bytte namn till Moderaterna (man hette väl formellt Moderata Samlingspartiet ett tag). Varför dom bytte vet jag dock inte. Skämdes man över att vara Höger? Folkpartiet bytte till Liberalerna, och det kan ju stämma för det är ju inte så mycket folk kvar. Vänsterpartiet strök Kommunisterna när det mest sågs som en belastning. Bondeförbundet konstaterade att det inte fanns så många bönder kvar så man blev Centerpartiet. Sverigedumokraterna valde Sverigedemokraterna, för att kalla sig något som Bevara Sverige Svenskt, Nordiska Rikspartiet, Nysvenska Rörelsen osv kändes väl inte tillräckligt rumsrent.

Ebba Busch
Men det var inte alla dom här partierna som jag tänkte uppehålla mig vid. Utan det handlar om ifall det inte är dags för Kristdemokraterna att byta namn. Jag ska visserligen erkänna att jag inte är religiös. Det är en evighet sedan jag valde att aktivt gå ur Svenska Kyrkan. Jag minns fortfarande att kyrkoherden här i Åstorp önskade mig "Lycka till" när jag var upp till Pastorsexpeditionen för att meddela mitt utträde. Men jag tycker fortfarande att Svenska Kyrkan och Kristendomen (och religioner rent allmänt) står för ett kärleksbudskap. Det kristna kärleksbudskapet står för en kärlek till alla människor. Att vi finns till på vår jord för att hjälpas åt att ta hand om varandra. Man kan ju då tycka att ett parti som kallar sig Kristdemokraterna verkligen borde omfamna detta kristna kärleksbudskap.

Men, sedan Batongfarmor Ebba Busch tagit över partiet har detta kristna kärleksbudskap skuffats in i en garderob så att partiet istället kan koncentrera sig på hårda tag och fram med batongen. Någonting kvar av något kristet kärleksbudskap kan man inte längre hitta i Kristdemokraternas budskap under Ebba Buschs ledning.

Ebba Busch
Jag blir påmind om detta när jag läser ett debattinlägg i Dagens Nyheter som skrivits av den tidigare liberala utrikesministern Hans Blix, den tidigare socialdemokratiska utrikesministern Jan Eliasson samt den förre kristdemokratiska partiledaren och biståndsministern Alf Svensson. Debattinlägget har rubriken: Stärk svensk humanitet: Låt de ensamkommande stanna. Det handlar om de många ensamkommande flyktingar, främst killar med ursprung i Afghanistan som kom ca 2015, och som misshandlats av det svenska asylsystemet. Genom långa handläggningstider som gjort att deras förutsättningar förändrats från det dom kom tills beslut äntligen skulle fattas. Genom mycket tvivelaktiga åldersbestämningar. Genom en rättsvidrig rättsprocess som handlat mindre om att ta hänsyn till asylskäl och mer om att sända signaler till andra. Nu, sedan dom mer eller mindre rotat sig i Sverige hotas stora grupper av dessa ungdomar att utvisas till ett av världens farligaste länder.

Att en liberal politiker vill genomföra ett humant asylbeslut är inget som förvånar. Att en socialdemokratisk politiker vill göra det samma är inte heller något som förvånar. Men att en kristdemokratisk politiker tycker att Kristdemokraterna ska omfattas av det kristna kärleksbudskapet retar nog gallfeber på batongfarmor Ebba Busch och hennes hårdföra lakejer i dagens Kristdemokraterna. Alf Svenssons underskrift är mycket tydligt riktat mot dagens Kristdemokrater. Ett parti som tydligt sopat in det kristna kärleksbudskapet i garderoben för att få sitta i Jimmie Åkessons sverigedumokratiska högerknä.

Och där är jag tillbaka till där jag började. Politiska partier som byter namn. Det är dags för Kristdemokraterna att stryka den kristna inledningen i sitt partinamn. Dagens Kristdemokraterna har inget med något kristet kärleksbudskap att göra. Varför inte "Högerdemokraterna"? Namnet Höger är ju numera ledigt och det säger trots allt mer om partiets politik i dag.

Läs:
Stärk svensk humanitet: Låt de ensamkommande stanna. - Dagens Nyheter debatt
Jakob Forssmed (KD): C och L måste bestämma sig. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: