onsdag 8 juli 2020

Funderingar om solidaritet och egoism

» Stackars stockholmare

Irene Svenonius, som är finansregionråd för Moderaterna i Stockholm tycker synd om stockholmarna. Stockholm har drabbats extra hårt av Coronaviruset (undrar varför..?) så moderaten Irene Svenonius kräver att moderatstyrda Stockholm ska slippa att behöva bidra till skatteutjämningssystemet. Hon tycker att Staten (dvs alla landets skattebetalare) ska ta över ansvaret för de pengar som Stockholms skattebetalare idag bidrar till i skatteutjämningen.

Stockholm
Vad är då skatteutjämningen? Jo, enkelt uttryckt så får regioner och kommuner som har högre skatteunderlag hjälpa till att finansiera regioner och kommuner där skatteunderlaget är lägre. Där kostnaderna dessutom ofta kan bli högre pga längre avstånd och färre innevånare. Att skatteunderlaget är högre i Stockholms län och en stor del av kommunerna i regionen beror på att de som bor här har mycket högre löner än t.ex. boende i små glesbygdskommuner. Företag och myndigheter har i stort sett centraliserat sin centrala administration till Stockholm. Här sitter alltså något förenklat cheferna och de högt betalda grupperna och jobbar medan grovjobbet sköts ute i landet till lägre löner.

Vinsterna i företagen genereras genom hårt arbete runt om i landet men hamnar så småningom i Stockholm. Detta gör att kommuner och regionen i Stockholm trots lägre kommunalskatt får in mer skattepengar än vad kommuner med lägre inkomster får trots att dom har högre kommunalskatter. Skatteutjämningen är ett sätt att försöka jämna ut de här skillnaderna.

Naturligtvis är beskrivningen något förenklad. Det finns personer och kommuner ute landet där inkomsterna är höga och det finns områden i Stockholm där inkomsterna är låga. Men det är därför det finns en utjämning både på regionnivå och på kommunnivå. En del av utjämningen sker genom att kommuner och regioner med ett högt skatteunderlag får bidra till systemet och en del av utjämningen sker genom rena statsbidrag (närmare bestämt 90% av pengarna) där Statens skattepengar används. Vad moderaten Irene Svenonius nu vill är alltså att Stockholm ska slippa bidra eftersom Stockholm har drabbats så svårt av Coronavirusets härjningar.

Personligen tycker jag inte alls synd om Stockholm. Vad beror det på att just det moderatstyrda Stockholm drabbats så svårt? Större delen av Sverige har inte alls drabbats särskilt svårt. Är det ren otur? Kan det bero på felaktigt fattade beslut? På brist på fattade beslut? Jag vet uppriktigt sagt inte, det får utvärderingen utvisa. Den utvärdering av Sveriges Coronastrategi som ska göras ska ju inte bara omfatta de beslut som fattats centralt utan också omfatta regionala och lokala beslut och förutsättningar.

Stockholm
Civilminister Lena Micko (S) får i en intervju frågan om hon tycker att Irene Svenonius är osolidarisk. - "Det säger jag inte. Jag tycker att det gemensamt handlar om att hålla ihop det här. Hon har sitt uppdrag från Stockholm, jag måste se till helheten." Jag kan hjälpa Lena Micko genom att tala klarspråk. Irene Svenonius agerar i sann moderatanda som en typisk stockholmare - egoistiskt. Jag vill dock påpeka att jag i detta inte innefattar alla stockholmare. Men det är tyvärr den gruppen som hörs mest.

I en liten debatt om Fastighetsskatten hittar jag några siffror. Fastighetsskatten är en av borgerlighetens stora ekonomisk misstag. De flesta ekonomer är i dag eniga om att avskaffandet av Fastighetsskatten var ett stort misstag och den bör återinföras istället för dagens Fastighetsavgift som innebär att nästan alla betalar samma avgift. Ägaren till 16 miljonersvillan med 10 rum och 6 toaletter i Danderyd och ägaren till den lilla 40-tals villan med 3 rok i Bräcke. Hur som helst läser jag här att den genomsnittlige stockholmaren har en disponibel inkomst som är 50% högre än genomsnittet för hela Sverige. Dom har 8 gånger så höga kapitalinkomster i Stockholm jämfört med hela snittet i hela Sverige. Ni har faktiskt råd (och ansvar) att bidra till hela landet från Stockholm. Det är vi som jobbar ihop era höga inkomster.

För övrigt läste jag för några dagar sedan en debattartikel skriven av några moderata KS-ordföranden i ett antal stockholmskommuner som inte tycker att Staten ska ge så höga statsbidrag till kommunerna. Dom behöver tydligen inte pengarna. Och det är ju bra, då kan vi ju använda dom pengarna till att ytterligare förbättra skatteutjämningen till mindre lyckligt lottade kommuner ute i landet. Eller det var inte det ni menade Adam, Daniel, Parisa och Daniel?

Läs lite bakgrund:
Stockholm vill pausa pengar till glesbygden. - Dagens Nyheter
S-ministern om kravet på lättnader i utjämningssystemet: Handlar om solidaritet. - Dagens Nyheter
Svaret till Stockholm: ”Hela landet ska leva”. - Svenska Dagbladet
Bräckemoderaten: Vill se en reform – inte ställa stad mot land. - SVT
Folk blir inte rika av att bo i Stockholm. - Svenska Dagbladet debatt
Många goda skäl för fastighetsskatt. - Svenska Dagbladet debatt
Ge oss inte mer pengar. - Dagens Samhälle debatt

Inga kommentarer: