lördag 18 juli 2020

Internationella Nelson Mandela dagen

» Mer om skatter

Jag hade ju i går funderingar på om inte alla våra superrika borde kunna betala lite mer skatter för att finansiera vårt gemensamma samhälle. Men det finns faktiskt de som tycker annorlunda. Det finns de som tycker att vi beskattar företag och förmögna höginkomsttagare till döds.

Jag har läst ett antal artiklar i Näringslivets och aktiespekulanternas eget husorgan Dagens Industri. Här kan vi läsa att alla andra skattebetalares olika stödprogram för att "rädda" företagen i själva verket "göder" bolagen. - "Skattebetalarnas krispengar höjer resultatet" och "Statliga bidrag dopar siffrorna – tar udden av bolagens prestationer" är artiklar som exempel på detta. Tack vare olika stöd från Staten (dvs alla vi andra skattebetalare) så är resultaten för de svenska företagen riktigt bra. Då kan man tänka sig att det finns en vilja att på olika sätt betala tillbaka. Men icke sade Nicke. Låt oss läsa vad ledarskribenten på Dagens Industri, Tobias Wikström, skriver.

"Bekämpa idén om att bolagen ska betala tillbaka". Där är det inte tal om något "Millionaires for Humanity", där handlar det snarast om "Roffa åt dig så mycket som möjligt - skit i konsekvenserna för andra". Jag tycker att Tobias ska fundera lite till över VEM som egentligen ska betala. Om inte de som har råd ska betala, vem ska då betala?

Samtidigt gläds tydligen Dagens Industri åt att åtgärder som införts för att bekämpa företagens skattetrixande ska ogiltigförklaras. "Skattesmäll på mångmiljardbelopp hotar svenska staten" skriver man. Jag undrar om jag och Dagens Industri bor på samma planet?

Jag säger det igen. Samhället behöver mer pengar och det är de superrika och kapitalinkomsttagare som nu får ta huvudansvaret för att dra sitt strå till stacken. Det är dom som har råd.

Inga kommentarer: