fredag 3 juli 2020

Vad är volymmål?

» Var går gränsen för anständighet?

Enligt UNHCR finns det i dag omkring 80 miljoner människor som är på flykt i världen. Det är den högsta siffra som någonsin uppmätts och det motsvarar ungefär 1% av jordens totala befolkning. Det är bara en liten rännil som söker sig till Sverige för att söka asyl och skapa sig en ny framtid i säkerhet i kalla Norden. Av dessa 80 miljoner på flykt söker sig ungefär 99,98% INTE till Sverige. Dom där 99,98% av flyktingarna hamnar någon annanstans än i vårt trygga hörn av världen. Men den där bråkdelen av en promille som sökte sig till Sverige fick Sverigedumokraternas partiledare Jimmie Åkesson till att i början av Coronapandemin flyga till Turkiet för att i flygblad berätta att Svenska Folket tyckte att det var fullt i Sverige nu. En hel del svenskar deklarerade att han talade inte för dom.

Flykting
Det har fått hela den enade Brunblå sörjan (Sverigedumokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna) till att i Migrationsförhandlingarna kräva att det ska sättas upp ett vad man kallar "Volymmål" på hur många flyktingar som Sverige ska acceptera att ta emot. Sverigedumokraterna tycker att detta mål ska vara 0 (noll) eller helst negativt. Dvs flyktingar som redan fått uppehållstillstånd i Sverige ska åka hem.

En tid såg det dessutom ut som om Socialdemokraterna också ville ha ett sådant "Volymmål". Men, sedan Miljöpartiet förklarat att en sådan överenskommelse med den Brunblå sörjan innebär att Miljöpartiet lämnar regeringen och både Centerpartiet och Liberalerna deklarerat att ett "Volymmål" strider mot rätten att söka asyl så verkar det som om Socialdemokraterna vänt och nu också säger Nej till ett "Volymmål". Ett antal socialdemokratiska riksdagsledamöter har också förklarat att dom kommer att rösta emot något sådant om ett förslag skulle läggas fram. Eftersom Vänsterpartiet naturligtvis också säger Nej så finns det helt enkelt ingen Riksdagsmajoritet för ett sådant förslag.

Oron inom den Brunblå sörjan för att Socialdemokraterna ska komma överens med sina regeringskollegor och samarbetspartier om vilken politik regeringen ska föra har blivit stor. Gamla MUF-ledaren Benjamin Dousa tycker att Moderaterna ska lämna migrationsförhandlingarna om man inom regeringen kommer överens. Gör ni det! Då kanske det finns förutsättningar för en bra och anständig överenskommelse trots allt.

Läs:
Har man skyddsskäl ska man få asyl i Sverige. - Nyamko Sabuni i Svenska Dagbladet
Liberalerna: Inget tak för hur många som får söka asyl. - Sveriges Radio
Nej, det behövs inte ett tak för asylmottagandet. - Elin Henriksson i Helsingborgs Dagblad
Migrationslagen slår mot utlandssvenskar. - Lena Wickman i Aftonbladet debatt
Dousas krav på M: Hoppa av – om MP får inflytande. - Expressen,

Flykting

Inga kommentarer: