torsdag 23 juli 2020

Ilsket gnäll

» Trafikslakten

Under ett normalår dör ungefär 90.000 svenskar av olika anledningar. Det är alltså ungefär 250 om dagen. Det kan vara intressant att se hur Coronaviruset i slutändan har påverkat de totala dödsfallen. Kommer pandemin att synas i slutstatistiken?

En del av dödsfallen är helt meningslösa. Ett samhälle som fungerade bättre hade kunnat göra skillnad. Samhällsmedborgare som fungerade bättre hade kunnat göra skillnad. Förra året dog 111 personer i Sverige pga vad som kallas dödligt våld. Något förenklat så mördas alltså två personer varje vecka. Det är dödsfall som får stor publicitet. Både eftersom det har nyhetsvärde, men också för att det finns krafter som vill förstora hotet. Men egentligen är siffran alltså inte så hög. Men den är ju på tok för hög. Den skulle i ett fungerande samhälle vara 0.

Dubbelt så många dör däremot i trafiken. Förra året tog trafiken 221 svenskars liv. Det är också meningslösa dödsfall som inte får så stor publicitet. Det blir en liten notis i lokaltidningen. Men precis som ingen människa ska behöva bli mördad i ett välfungerande samhälle med välfungerande samhällsmedborgare. Så skulle ju faktiskt i stort sett ingen människa behöva förolyckas i trafiken om trafiken fungerade som den skulle. Men konstigt nog så går vi omkring och är rädda för att utsättas för våld, men det är nästan ingen som är rädd för att ge sig ut i trafiken. Men detta är ju så mycket farligare.

En olycka på Öland i går som krävde 2 liv fick dock lite publicitet. En mamma och hennes son som cyklade blev nedmejade av en uppenbarligen drogpåverkad bilist. Pappan och en annan son klarade sig undan med lättare skador. Frågan är om dödsfall under de här omständigheterna ska bokföras som "Trafikolycka" eller som "Dödligt våld". Det pekar på ett stort trafikproblem. Folk är totalt ansvarslösa i trafiken. F'låt, jag ska mildra min beskyllning. Allt för många är totalt ansvarslösa i trafiken.

Alldeles för vanligt
Under första halvåret i år drog Polisen in körkortet för 20.303 personer. En ökning med 10% sedan samma period förra året. Vanligaste anledningen är rejäla fortkörningar. Men också t.ex. drog- och rattfylla och andra trafikfarliga beteenden. Men, om man studerar trafiken hur folk kör så borde antalet indragna körkort ha varit minst det 10-dubbla.

Alldeles för många tror att siffrorna på hastighetsskyltarna visar minimihastigheten. Ibland undrar man om landets bilister inte har förstått att det är förbjudet att sitta med mobilen för örat samtidigt som man kör. Att köra påverkad av droger eller alkohol är mycket utbrett. Men är man påverkad har man ju redan förlorat omdömet så där förstår jag det. Hastigheten och mobiltelefonen gör man fullt medvetet.

Jag tillhör inte de som vanligtvis ropar på fler poliser. Men eftersom en alldeles för stor andel av landets bilister saknar omdöme så finns det inget annat att göra än att risken (chansen...) att man åker fast ökar rejält. När människor ska beskriva vad dom oroar sig för mest rent säkerhetsmässigt så är fortkörningar och buskörningar ofta i topp. Det finns en alldeles för stor grupp i trafiken som ser körningen som en lek. Sedan kvittar det om det handlar om bilar, motorcyklar, mopeder, fyrhjulingar osv. Det finns en stor grupp som sätter sitt eget spännande nöje över säkerheten och miljön för omgivningen. Det är många som hade blivit av med sina körkort om bara polisen hade varit närvarande.

Ett stort problem är tydligen onyktra lastbilschaufförer. Nyligen gick man från Tullen ut och krävde hårdare åtgärder mot lastbilschaufförer som kommer med färjorna från våra grannländer och som passar på att supa sig fulla under färjeöverfarten och sedan sätter sig i sina stora långtradare och ger sig ut i trafiken. Med rena mordredskap.

Det krävs helt enkelt en attitydförändring. Trafiken är farlig och ingen lekstuga. Dra in fler körkort, det finns alldeles för många som inte visar det körvett som krävs för att ha rätt att befinna sig i trafiken.

Läs:
Familj påkörd på Öland – grannarna sörjer: ”Går inte att förstå”. - SVT Småland
Fler får körkortet återkallat. - Aftonbladet
Allt fler skåningar blir av med körkortet. - Aftonbladet
Bybor tar i med hårdhandskarna: hundratals skyltar genom byn. - Helsingborgs Dagblad
Hundratals 40-skyltar inte okej - Trafikverket stoppar bybornas aktion. - Helsingborgs Dagblad
Tullchef: Skärp straffen för lastbilschaufförer. - Aftonbladet
Tullchefen: Skärp straffen för rattfullla lastbilschaufförer. - Dagens Juridik
Bilister allt mer aggressiva på E6 – vägarbetare: ”Vi får ofta fingret”. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: