tisdag 21 juli 2020

EU-kolossen

» Respekt för rättsstaten

EU-länderna har tydligen till slut kunnat enas om en kompromiss när det gäller Coronastöd och Långtidsbudget. Som alla kompromisser är det många som är missnöjda. Fast en del av missnöjet verkar bygga på tron att Sverige ensamma kan diktera villkoren i kolossen den Europeiska Unionen.

Problemet med EU är att det är en självgående växande koloss som lever ett eget liv. En majoritet av svenska folket har (tyvärr) i en folkomröstning röstat för att vi skulle bli medlemmar. I en demokrati får vi leva med detta beslut. Exemplet Storbritannien visar att det är mycket enklare att ansluta sig till kolossen än att frigöra sig från kolossen. Vi är medlemmar och får göra det bästa av detta. Själv hade jag hellre sätt att gamla EFTA hade överlevt som samarbete än dagens Europeiska Union.

Europeiska Unionen
Jag ser att Vänsterpartiet har KU-anmält regeringen för att man inte hållit riksdagen informerad i tillräcklig omfattning, allra helst när det gäller kraven på "Respekt för rättsstaten" som krav för bistånd. Vänsterpartiet, uppenbarligen med instämmande från Moderaterna och Kristdemokraterna, verkar tycka att den slutliga kompromisskrivningen blivit för urvattnad. Om nu Riksdagen inte blivit tillräckligt informerad om de olika förslagen till skrivning så har jag inte någon insyn alls i detta. Alltså har jag ingen aning om skrivningen blivit tillräckligt kraftig.

Skrivningen riktar sig främst mot utvecklingen i Ungern och Polen och eftersom dessa till slut också känt sig tvingade att acceptera skrivningen så kan man ju misstänka att skrivningen blivit för intetsägande. Men så är det i en stor koloss som EU om alla ska godkänna det hela. Kompromisser och kompromisser tills allt är urvattnat.

Jag ser dock att Sverigedumokraterna också är missnöjda med skrivningen om "Respekt för rättsstaten". Den riktar sig ju mot SD:s favoritstater Ungern och Polen så SD ville tydligen inte alls ha några sådana skrivningar. Och om Sverigedumokraterna är missnöjda på den punkten så kan ju skrivningen inte ha blivit allt för dålig trots allt.

Det är dags att ställa krav på länder som Ungern om dom vill fortsätta att vara medlemmar i EU. Annars kan dom klara sig själva. Men om man ställer för stora krav på dom så säger dom själva Nej till kraven och får naturligtvis stöd från Sverigedumokraterna och deras allierade som inte ger så mycket för "Respekt för rättsstaten".

Inga kommentarer: