torsdag 16 juli 2020

Egoismen härjar fortfarande

» Det här med rättvisa skatter

Sverige har under åren genomfört flera stora skattereformer (man kallar det så när man försöker sälja in något) som fått till effekt att samhället har mer än 200 miljarder kronor mindre att använda för samhällsservice. Det som kallas skattereformer har oftast handlat om åtgärder som gett skattesänkningar (dvs mindre samhällsinkomster). Skattesänkningar som oftast främst gynnat de som redan har höga inkomster och stora förmögenheter.

Skatteflykt
Avskaffandet av Fastighetsskatten innebar rejäla skattesänkningar för mångmiljonärer med stora lyxvillor. Det har inneburit att de flesta istället betalar samma Fastighetsavgift oberoende av om fastigheten är taxerad till 500.000 kronor eller 50 miljoner. Skatter på förmögenheter osv har avskaffats. Progressiviteten i inkomstskatten har minskats. Den s.k. Värnskatten har avskaffats. Exemplen är många. De flesta skattereformer har främst gynnat de som har stora inkomster och stora förmögenheter.

Samma sak gäller företagens beskattningar. Viljan att sätta åt företag och företagare som smiter med sina pengar till skatteparadis på olika håll verkar vara nästan obefintlig. Huvudprincipen måste trots allt vara att man betalar skatten där man tjänar in pengarna. Inte där man valt att hyra en postbox. I dagarna har det t.ex. stått klart att Apple och Irland inte begått några fel när Apple betalar sina företagsskatter på Irland som lagt sig extremt lågt för att locka till sig företagen. Inte locka till sig att företagen ska lägga verksamhet på Irland, men på att företagen ska hyra in sig med en postbox och ett litet kontor så att man kan flytta alla vinster dit och smita undan de högre skatterna i de länder där man verkligen gör vinsterna.

MIllionairs for Humanity
Men, det är faktiskt inte bara jag som tycker att de som har resurserna faktiskt måste ta ett större ansvar för att samhället får in pengar till samhällsservice. I dagarna har 84 dollarmiljonärer undertecknat ett upprop där dom kräver att människor som dom med enorma förmögenheter ska betala in högre skatter. Dessa mångmiljonärer har helt enkelt insett att bland annat Coronakrisen har visat att samhället runt om på vårt klot behöver större resurser. Och då måste de som har möjligheterna ta ett större ansvar. Dom har råd. Fast det finns andra som helst försöker smita undan. Som smiter undan med sina förmögenheter på hemliga konton i diverse skatteparadis för att slippa ta sin del av ansvaret. Det finns mer än 500.000 människor i världen som betecknas som "superrika", med en förmögenhet som ligger över 30 miljoner dollar, dvs mycket förenklat 300 miljoner kronor. En summa som vi andra inte ens kan gripa om under våra liv.

All heder till de som undertecknat uppropet, vi hittar t.ex. Disneyarvtagerskan Abagail Disney, Ben & Jerry’s-grundaren Jerry Greenfield, den brittiske manusförfattaren och regissören Richard Curtis samt den irländske riskkapitalisten John O’Farrell. När jag tittar på listan hittar jag två svenskar, Peter Nordin och Magnus Persson. Peter Nordin är datorforskare och företagare inom artificiell intelligens, automatisk programmering, maskininlärning och evolutionär robotteknik. Men var är ni alla andra svenska miljardärer. Är det egoismen som styr er?

Läs:
Apple has €13bn Irish tax bill overturned. - BBC News
‘Millionaires for Humanity’ Sign On Letter. - Millionairs for Humanity upprop
Coronavirus: Disney heir and Ben & Jerry’s call for higher taxes. - BBC News
Superrika ber om högre skatter: ”Vi har massor med pengar”. - Dagens ETC
De superrikas ovanliga vädjan: ”Höj skatten för oss”. - Aftonbladet
Dollarmiljonärer ber om högre skatt. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: