torsdag 9 juli 2020

Europeiska Unionen

» Att trampa i klaveret

Att "Trampa i klaveret" är ett typiskt svenskt uttryck. Man skulle också kunna säga "Skita i det blå skåpet". Försök att översätta detta till engelska och säg det till en engelsman. Han kommer att stå och titta på dig som ett stort frågetecken och undra vad du svamlar om. "Step in the piano"! "Shit in the blue cupboard"! Nä, det fungerar nog inte utanför den svenska gränsen.

Men en som verkligen har både Trampat i klaveret och Skitit i det blå skåpet är EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Innan hon blev ordförande för EU-kommissionen var hon kristdemokratisk minister i Berlin. Alla EU-kommissionärer svär när dom blir EU-kommissionärer en ed om att de ska slopa sina partiböcker och under tiden som kommissionär vara helt partipolitiskt neutrala. Detta står inskrivet i EU:s stadgar – och det står i Ursula von der Leyens arbetsbeskrivning. Dom ska uteslutande arbeta för EU och inte ha några kopplingar till partipolitik. De får inte heller låta sig påverkas av regeringen eller sitt gamla parti i hemlandet.

Ursula von der Leyen
Så vad gör då Ursula von der Leyen? Jo, hon låter spela in en valfilm till förmån för det kroatiska högerpartiet HDZ inför valet nyligen i Kroatien. Filmen spelas in inne på EU-Kommissionens högkvarter i Berlaymont i Bryssel. Filmen är inspelad på Ursula von der Leyens arbetsrum med EU-flagga osv i bakgrunden som det brukar se ut när hon gör uttalanden. Filmen måste till och med ha varit inspelad av EU-kommissionens personal med EU-kommissionens utrustning och på EU-kommissionens bekostnad eftersom det råder besöksförbud i byggnaden så några andra får inte komma in och filma.

"Fullständigt omdömeslöst" är en kommentar från kritiker. Däremot har jag inte sett något om trampanden i klaver eller skitande i blå skåp! Hon gjorde inspelningen som privatperson hävdar Ursula von der Leyens talesperson. Det är bara det att Ursula von der Leyen är inte privatperson längre. Kroatiska HDZ tillhör samma partigrupp i EU-Parlamentet som Ursula von der Leyens tidigare parti i Tyskland, CDU. Till denna gruppen hör också de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna. För att inte tala om Viktor Orbáns parti Fidesz i Ungern. Kan vi förvänta oss att Ursula von der Leyen nästa gång gör en valfilm för Viktor Orbán i Ungern och sedan en valfilm för den Brunblå sörjan i Sverige?

How to Shit in the blue cupboard and step in the piano! Please don't step in the shit!

Läs:
Här bryter von der Leyen mot EU-stadgar i valvideo. - Svenska Dagbladet
Fel och misstag med EU-bas i valkampanj. - Aftonbladet

Inga kommentarer: