tisdag 24 mars 2020

Åt den som har skall vara givet

» Trycket hårdnar

Samtidigt som de svenska skattebetalarna strör pengar över Näringslivet för att rädda det som räddas kan från effekterna av Coronapaniken så tänker fortfarande inte de flesta företagen slopa sina utdelningar till aktieägarna. Mångmiljardbelopp har utlovats till Näringslivet för att rädda verksamheten att kunna överleva krisen. Kraven på ytterligare miljardstöd i olika former poppar upp från många håll. Och det kommer sannolikt att komma mer stöd från skattebetalarna för att företag ska kunna överleva.

Det är dock bara ett fåtal företag som deklarerat att dom kommer att slopa aktieutdelningarna det här året. Kraven på att detta ska ske kommer dock från alla håll. Från vänster till höger och från expertisen. Vill det svenska Näringslivet behålla det förtroende som finns bland vanliga svenskar så är det nog dags för att klargörande - Vi slopar årets aktieutdelningar. NU!

Finansinspektionen har gått ut och deklarerat att Bankerna bör slopa sina utdelningar. Från Swedbank låter det dock: "Vi ser inget behov av att sänka utdelningen." Kan det vara så att man från bankerna resonerar som så att svenskarnas förtroende för bankerna är så lågt och det ändå inte kan bli sämre? Vi måste ju tänka på våra aktieägare så att dom inte blir ledsna.

Samtidigt som Volvo får miljardstöd för att kunna permittera sin personal planerar man att dela ut miljarder till sina aktieägare. - "Det är så systemet ser ut" konstaterar Volvos presschef Claes Eliasson. Jo, det är just så systemet ser ut, åt de som har skall vara givet! Totalt har Volvo fått betalt av skattebetalarna för att kunna permittera 20.000 anställda. Men att samtidigt dela ut nästan 12 miljarder till aktieägarna är inget problem. Det är 600.000 kronor för varje permitterad anställd!

Girighet
- "Jag tror att oavsett politisk färg så kan man tycka att här har girigheten nått sin gräns. Det känns självklart, att om staten ska gå in och finansiera löner till de anställda som permitteras, så kan inte företagen samtidigt göra utdelningar till ägarna. Då måste man solidariskt dela på bördan. Staten kan inte vara garanten för löntagarna medan aktieägarna får sin utdelning som om ingenting hade hänt. Det är inte rimligt." / Anneli Karlsson (S)

- "Det är moraliskt förkastligt. Skattebetalarna ställer upp för att underlätta för företagets överlevnad, för att människor ska kunna behålla sina jobb, och samtidigt springer Volvo-ägarna vidare i någon form av blindhet. Det är minst sagt problematiskt." / Ulla Andersson (V).

- "Svensk ekonomi befinner sig i krisläge där staten och skattebetalarna kommer göra insatser för att förhindra konkurser och rädda svenska jobb. Alla de företag som nu får stöd från skattebetalarna bör självklart hålla tillbaka utdelning till aktieägarna. Allt annat är orimligt." / Elisabeth Svantesson (M).

- "De bör noga tänka över det, särskilt om de nu tar emot offentligt stöd för att lindra viruskrisen. Jag tycker att det är ganska enkelt, ja självklart. Alla de bolag som nu, på olika sätt, tar emot offentliga stöd bör avvakta." / Ulf Kristersson (M).

- "Vansinne. Vi kan ju inte privatisera tidigare överskott och förstatliga nuvarande underskott. Det är ju helt orimligt." / Karl-Petter Thorwaldsson (LO).

- "Varje företag måste bedöma sin situation, jag kan inte ge enskilda råd till individuella företag. Men jag är övertygad om att varje styrelse noga funderar på hur de ska hantera den här situationen nu." / Jan-Olof Jacke (vd Svenskt Näringsliv).

Vad tror ni? Lyder bolagen politikerna eller lyder man Svenskt Näringsliv och behåller skattebetalarnas pengastöd och skickar det sedan vidare till aktieägarna?

Källor:
Finansinspektionen: Bankerna bör slopa utdelning. - Sveriges Radio
Ännu en tidigare vd dras in i härvan: Vi granskar. - Svenska Dagbladet Näringsliv
Vaga svar om utdelning och bonus från pressat AB Volvo. - Dagens Nyheter
Volvo permitterar 20 000 – vill ändå dela ut 12 miljarder. - Dagens ETC
Volvo kör med utpressning – skamligt att dela ut miljarder till ägarna. - Andreas Gustavsson i Dagens ETC
Politiker rasar mot Volvos miljardutdelning: Girigheten har nått sin gräns. - Dagens ETC
M och LO manar bolag att stoppa utdelningar. - Svenska Dagbladet Näringsliv

Inga kommentarer: