onsdag 18 mars 2020

Skandal

» Den slutliga katastrofen

Nu har effekterna av Coronaviruset slutligen nått vårt allra innersta. Eurovision Song Contest i Rotterdam ställs in! Nu får det banna mig vara slut med inskränkningar! Och till råga på allt så är tydligen Siw Malmqvist struken från Let´s Dance i TV4 av säkerhetsskäl. Nu får det verkligen vara nog!

I Italien som väl gått längst när det gäller att inskränka medborgarnas livsmöjligheter är det förbjudet att vistas ute. Man har rätt att ta sig ut för att handla mat eller rasta hunden, Men sedan... Det har skapat en marknad där man kan hyra en hund för 10-25 Euro i timmen!

Nysning
Jag har hela tiden hävdat att när det här är över och vi har facit så kommer vi att kunna konstatera att de värsta långsiktiga effekterna kommer att bero på hysterin och paniken och inte viruset som sådant. Men verkligheten är den att stora branscher riskerar att slås ut för lång tid. Flyget kommer att drabbas enormt. Många flygbolag kommer att slås ut. Och frågan är i vilken utsträckning som flyget kommer att kunna hämta sig efter att paniken lagts sig. Har vi tur så hämtar sig INTE flyget. Har vi tur så minskar det totala "onödiga" flygandet även på lång sikt. Coronautbrottet i världen har haft en positiv effekt på klimatet!

Andra näringar som riskerar att helt slås ut är restauranger och turism. Hur många restauranger, pizzerior osv finns kvar när vi återgår till vårt vanliga liv? Det är många företag som riskerar att slås ut under den tid som vi totalt ändrar vårt beteende. Lyckligtvis är de svenska finanserna mycket goda och man har från Regeringen utlovat olika former av stödåtgärder som handlar om osannolika belopp. Det handlar inte bara om att avskaffa karensdagen, avskaffa läkarintygskrav under sjuklöneperioden och även ta över kostnaden för denna. Det handlar om att göra 100-tals miljarder tillgängliga för företag för att klara sin ekonomi över kristiden. Företag som inte får in pengar men måste punga ut med fasta kostnader förbrukar snabbt sina reserver och det är bland annat här Staten stöttar upp med respit med skatteinbetalningar, räntefria krediter osv.

Samtidigt ställs det då krav från många håll att företagen också tar ansvar. Det är inte läge nu med stora aktieutdelningar och bonusutbetalningar till ledningen samtidigt som personalen permitteras eller på andra sätt får betalt av Staten. Samtidigt som företagen beklagar sig över att man inte har reserver att klara sig över krisen. Det får ju inte bli så att de statliga garantierna används för att kunna betala ut aktieutdelningar och bonusar. Tyvärr finns nog den risken på vissa håll.

För när det gäller så är det egoismen som härskar!

Lästips:
Eurovision Song contest ställs in. - SVT
Siw Malmkvist stoppas från Let's dance. - Aftonbladet
Vd-larmet: Företag går under inom några dagar. - Dina pengar Expressen
Coronapandemin kräver en ny sorts solidaritet. - Göteborgs-Posten
Jacob Wallenberg om coronakrisen: Det är som ett vulkanutbrott. - Dagens Nyheter

1 kommentar:

Lars P sa...

Här är Europeiska Smittskyddsinstitutets officiella rapportering om Covid-19 sen starten 31/12 2019 i Kina. Tänkte den kan vara bra för dig att ha koll på i bloggandet. Endast 13/2 visar en mkt stor avvikelse i kliniskt fastställda fall av Covid-19 i Kina. Coronapsykosen har nu gått helt ut ur proportion. Med enorma samhälls- och personliga tragedier som följd. Iofs måste dom begränsa smittan, men för mkt begränsningar är troligen enbart kontraproduktivt. Det skriver krönikören Johan Norberg om, se länk nedan!

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.fplus.se/norberg-darfor-kommer-coronakrisen-att-losas/a/pLv87W?utm_source=Strossle&utm_medium=cpc&utm_campaign=ipa