torsdag 26 mars 2020

Dom som gnäller

» Spännande siffertrixande

Än så länge verkar vi svenskar tycka att regering och myndigheter gör så gott det går med Coronavirusets spridning och åtgärder mot detta. Enligt den undersökning som Svenska Dagbladet låtit Sifo göra så tycker en majoritet (52%) av alla svenskarna att de åtgärder som vidtagits "Är väl avvägda", med hänsyn till folkhälsa och landets ekonomi. 20% tycker att man tar för lite hänsyn till ekonomin till förmån för folkhälsan medan 14% tycker tvärtom att hänsynen till folkhälsan fått ge vika för hänsyn till ekonomin.

Att man ska ta mer hänsyn till ekonomin tycker Moderaterna (37%), Kristdemokraterna (27%), Liberalerna (24%) och Sverigedumokraterna (22%). Mer hänsyn till folkhälsan tycker Sverigedumokraterna (28%). För övriga partiers sympatisörer ligger siffrorna mycket lägre. Av detta kan vi se att sverigedumokrater är mest missnöjda, men dom vet egentligen inte vad som är bättre, bara att det som sker är dåligt. Det vill säga en typisk sverigedumokratisk syn på världen. Allt är fel, men inga förslag på hur det ska bli bättre.

Stefan Löfven funderar
I korthet så tycker 32% av Sverigedumokraternas sympatisörer att de åtgärder som fattats är väl avvägda, 41% av Moderaternas sympatisörer tycker så och 47% av Kristdemokraterna. För övriga partiers sympatisörer tycker en klar majoritet att åtgärderna är väl avvägda, mellan 62%-73%. Det ska påpekas att Sverigedumokraterna även utmärker sig av att dom inte vet vad, 17% av SD:s sympatisörer vet inte vad dom tycker. För övriga partier ligger siffran på 10-12% förutom Miljöpartiet där bara 4% inte vet.

I korthet, Sverigedumokrater gnäller om allt, men även moderater och kristdemokrater är mer kritiska. Dvs precis som det ska vara. Oppositionen vet alltid bättre! Sverigedumokraterna är mest missnöjda, men dom vet egentligen inte vad som är bättre.

På några dagar har det presenterats (minst) två olika väljarundersökningar av partisympatierna. Som båda visar att Socialdemokraterna är den stora vinnaren och Sverigedumokraterna är den stora förloraren. Låt oss därför ta siffrorna för båda undersökningarna. Dagens Nyheters undersökning som görs av Ipsos och SVT:s undersökning som görs av Novus.

Socialdemokraterna - 25% (+3) eller 25,6% (+2,4)
Sverigedumokraterna - 22% (-1) eller 22,0% (-1,9)
Moderaterna - 19% (+1) eller 18,0% (±0)
Vänsterpartiet - 12% (+1) eller 9,8% (-1,1)
Centerpartiet - 7% (-1) eller 8,1% (±0)
Kristdemokraterna - 6% (-2) eller 6,5% (+0,6)
Liberalerna - 5% (+1) eller 3,8% (-0,1)
Miljöpartiet - 4% (-1) eller 4,5% (±0)

Som ni ser varierar siffrorna en del, vilket ska ses som ett bevis för att man ska inte ta undersökningarna för bokstavligt. Går det bra för det egna partiet så kan man passa på att glädjas, och om det går dåligt så kan man skylla på att man ju inte ska ta siffrorna för hela sanningen.

Läs lite mer:
Majoritet: Åtgärderna mot corona är väl avvägda. - Svenska Dagbladet
Ökat stöd för S under coronakrisens inledning. - Dagens Nyheter
Stödet ökar för Socialdemokraterna under coronakrisen. - SVT

Inga kommentarer: