fredag 20 mars 2020

Internationella glädjedagen

» Lärdomar

När Corona hysterin har lagt sig, har vi då lärt oss något av det inträffade? Kan vi hoppas att vi drar lärdomar av misstag som gjorts innan utbrottet och under utbrottet? Jag är optimist och tror faktiskt att vi lärt oss en hel del.

Känn glädje
Att hamstra löser inga problem, det skapar problem! Alla ni som sitter där hemma med toapapper för ett år framåt kanske förhoppningsvis tar det lite lugnare nästa gång. I det vapenfixerade USA har man till och med börjat hamstra vapen. Vapenaffärerna täljer guld i en kraftigt ökad försäljning. Hur många ytterligare "onödiga" vapen finns det efteråt ute i hemmen? Vapen som riskerar att användas när dom inte borde användas?

Det är väldigt viktigt att den information som sprids är tydlig. Det är viktigt att de beslut som fattas motiveras. Och vi som konsumerar information måste lära oss att sovra i alla dumheter som sprids. För att inte tala om att inte sprida vidare dumheter och medvetna lögner. Exempel på att det är viktigt att information är korrekt ser jag från Danmark. Där råder det tydligen osäkerhet om barn får leka med varandra utomhus eller inte?

Har vi tur så lär sig sjukvården att inte lita för mycket på konsulter och managementteorier. Det krävs marginaler! Det krävs resurser! Sjukvården måste ha marginaler så att man klarar sitt uppdrag även om något oförutsett inträffar. Och vi skattebetalare måste vara beredda att betala för detta.

Upphandlingar till lägsta pris, outsourcing och internationalisering är inte lösningen på alla problem. Det skapar problem. När vi handlar upp produkter är det inte bara lägsta pris som får styra. Det handlar också om att kunna leverera om något inträffar. Kanske är det bättre att ha en egen tillverkning än att köpa upp till billigaste pris?

Ett hämningslöst resande runt världen är kanske inte den största lyckan vi kan uppnå. Nu har vi sett att det är just på det viset som viruset fått sin snabba spridning runt världen. Vi måste inte åka på solsemester på andra sidan jordklotet varje år, skidsemester till Alperna varje år och till detta en shoppingtur till någon metropol någonstans. Har vi tur blir flygindustrin så allvarligt skadad att den inte återhämtar sig totalt. Vi måste helt enkelt flyga mindre för vårt klimat.

Utmärkande för de som avlidit pga Coronaviruset är att rökare är kraftigt överrepresenterade. Mycket kraftigt överrepresenterade. Ni skräpar inte bara ner, ser löjliga ut, stinker fruktansvärt, förstör miljön för människor runt om er utan ni riskerar era egna liv också. Fimpa!

Läs:
Amerikaner bunkrar vapen: De blir rädda. - Aftonbladet
Virusförvirring i Danmark: Får barn leka? - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: