måndag 9 mars 2020

Vansinne

» Stoppa bidragssamhället

Mycket ska man läsa innan öronen trillar av!

Kan man skriva så? "Mycket ska man höra innan öronen trillar av" är ju ett gammalt ordspråk. Men om man nu inte hör utan läser något så vad kan man säga? Mycket ska man se innan ögonen trillar ur? Fundera på det medan ni funderar på det jag ska skriva.

Flyg - Nej
Det som får mig att reagera på det här viset är en krönika på Helsingborgs Dagblads ledarsida i dag skriven av den "fristående skribenten" Sven-Åke Olofsson. Han har satt som rubrik: - "Kommunerna måste rädda flygplatsen i Ängelholm." Bakgrunden till detta panikartade krav från Sven-Åke Olofsson är att flygandet från flygplatsen i Ängelholm minskar. PEAB som äger flygplatsen och driver den får inte ekonomin att gå ihop. Nyligen lades flygbussarna från Helsingborg till Ängelholms flygplats ner pga för få resande. Flygplatsen i Ängelholm betjänar Nordvästskåne med Ängelholm och Helsingborg. Flygtrafiken från Ängelholm handlar i princip om BRA:s flygningar till Stockholm. Det har gjorts försök med andra destinationer och chartertrafik men det blir oftast kortvarigt. Svenskarna flyger mindre.

Totalt flög drygt 500 passagerare om dagen från Ängelholm och ungefär lika många flög till Ängelholm förra året. Till detta ett årssnitt på ungefär 10 passagerare om dagen till och från utlandet. Detta främst under några sommarmånader. Siffrorna gäller alltså 2019. Men flygandet minskar, och det gäller också Ängelholm. Allt fler väljer ett miljömässigt bättre alternativ att resa.

Flygutsläpp
Fram till 2011 ägdes flygplatsen av Swedavia och kommunerna i Nordvästra Skåne bidrog med anslag varje år för att upprätthålla trafiken. Men 2011 köpte Region Skåne och kommunerna i Nordvästskåne flygplatsen från Swedavia för 40 miljoner kronor. Och sålde den sedan omedelbart vidare till byggbolaget PEAB som dessutom fick ett kontantbidrag på 15 miljoner från kommunerna. Dvs i praktiken köpte man flygplatsen för 40 miljoner och sålde den vidare omedelbart till ett privat bolag för 25 miljoner. En affär som också Kammarrätten ett par år senare kom fram till var en olaglig affär. Men någon ändring blev det inte!

Men nu börjar det alltså bli kris för PEAB, antalet passagerare minskar och siffrorna i bokslutet börjar bli röda. Så nu vill man att kommunerna ska rädda flygplatsen igen. Mitt första förslag är att flygplatsen helt enkelt tar ut avgifter från passagerare och flygbolag som täcker kostnaderna. Den som flyger får helt enkelt betala vad det kostar. Men det är troligtvis inte flygpassagerarna villiga till. Det är många regionala flygplatser i Sverige som inte bär sina kostnader utan kommunerna får punga ut med bidrag för att subventionera resenärerna. På många håll i landet står skattebetalarna för halva flygbiljetten för att man ska behålla flygplatsen av prestigeskäl. Och nu är det alltså dags för kommunerna i Nordvästskåne att återigen börja subventionera flygandet för de som väljer att flyga - främst affärsresenärer som inte själva betalar biljetten.

Naturligtvis ska kommunerna tacka Nej. Vill dom flyga från Ängelholm får dom faktiskt betala de kostnader som är förknippade med detta. Det finns ingen anledning för alla oss andra som inte flyger från Ängelholm att betala bidrag till den lilla grupp som gör detta. Det är att ta ett steg för långt in i Bidragssamhället! Flyget rent allmänt är redan idag subventionerat eftersom man t.ex. slipper betala bränsleskatter. Genom internationella överenskommelser får länder inte beskatta flygbränsle.

Om det finns skattepengar över att satsa på resor så tycker jag att vi ska satsa dom på den lokala och regionala kollektivtrafiken. Biljettpriserna inom kollektivtrafiken (inkl Skånetrafiken) har på senare år ökat mer än inflationen. Varför inte ta efter länder som Luxemburg och städer som Tallin och avskaffa avgifterna helt inom Länstrafiken. Då slipper vi dyra och komplicerade biljettappar och biljettautomater. Vi slipper biljettkontroller och regelbundna intermezzon med resenärer som inte har biljett.

Vi ska i varje fall inte använda våra skattepengar för att finansiera en liten grupps flygresor, som inte själva vill betala vad det kostar.

Inga kommentarer: