söndag 15 mars 2020

Sluta hamstra!

» Varför hysterin?

Det finns många självutnämnda experter i vårt land som just nu blåser upp en hysteri och panik som ju i praktiken är farligare än själva influensan. En sådan är Peter Wolodarski på Dagens Nyheter som i sin krönika i dag tycker att vi ska stänga ner hela Sverige och passar på att försöka ta lite politiska poänger på köpet. "- Stäng ned Sverige för att skydda Sverige" skriver han. Att dom som är experter på området tycker annorlunda har ingen betydelse för Peter Wolodarski. HAN vet bäst. Allra minst begriper s.k. experter och vissa politiker som är rädda och handlingsförlamade.

Jag begriper inget
Det Europeiska land som drabbats värst är väl Italien. I snitt avlider i Italien varje år någonstans mellan 7.000 och 25.000 italienare i följdverkningar av vad man kan kalla den årliga säsongsinfluensan. I hela världen handlar det om 200.000 - 500.000 människor. I världen har än så länge totalt drygt 6.000 människor dött pga Coronainfluensan, hälften av dessa i Kina.

Ta ner hysterin på jorden! När flunsan härjar (nu eller annars) är det viktigt att vi är försiktiga. Tänk på hygienen. Tänk på vem ni träffar. Undvik kontakt med andra om du är sjuk. Men årets influensa är inte en dödlig pest som riskerar att utrota halva jordens befolkning. Möjligen värre än snittet, men inte den värsta vi drabbats av.

Lyckligtvis har de flesta faktiskt båda fötterna på jorden. Förtroendet för att experterna i det här fallet faktiskt vet vad dom gör är ganska stort. Svenskarna litar faktiskt på Folkhälsomyndigheten. De flesta inser att dom gör det som är lämpligast i varje fall. Ja, då med undantag för Peter Wolodarski och en massa sverigedumokrater och även en hel del moderater och kristdemokrater. Fast dom gnäller ju om allt så det är inget som förvånar.

Lita på mig, jag är en självutnämnd expert. (med båda fötterna på jorden)

Läs mer:
Stäng ned Sverige för att skydda Sverige. - Peter Wolodarski i Dagens Nyheter
Coronaviruset, dags att lugna ner sig! - Humanism & Kunskap
Över 6.000 har avlidit i coronautbrottet. - Aftonbladet
Högt förtroende för Folkhälsomyndigheten. - Sifo i Svenska Dagbladet

2 kommentarer:

Lars P sa...

6000 döda under två månader av corona.
650000 döda under en influensasäsong av vanlig influensa.
Det ger perspektiv på coronakollapsen!
Källa från WHO själva: https://www.who.int/mediacentre/news/statements/2017/flu/en/

Sven Tycker sa...

Så sant.