torsdag 12 mars 2020

Världsdagen mot cybercensur

» Coronapaniken slår till

Jag har läst två stycken "trovärdiga" uppgifter om Coronainfluensans bakgrund. Enligt uppgifter från amerikanska kretsar har viruset skapats av kinesiska vetenskapsmän för att hämnas på västvärlden. Hela västvärldens industri ska slås ut och kinesiska producenter ska sedan kunna ta över världsherraväldet.

Enligt andra knäppgökar ute på högerkanten så är Coronaviruset istället en effekt av strålningen från de 5G-nät som håller på att byggas ut. Jag fick inte riktigt ihop hur strålningen från sändarna kunde skapa ett virus. Och när jag tänkte försöka läsa rappakaljan en gång till så fungerade inte länken i knäppgökarnas nyhetsbrev längre. Har dom kommit underfund med att det var lite väl korkat?

Influensa
En "välfärdsstat" som kommer att få stora problem med smittspridning är USA. Från början har Donald Trump förminskat farorna och verkade tycka att det mest var trams. Men allt eftersom spridningen ökar och dödsfallen stiger så har han tydligen insett att det kan gå illa. Så då gäller det att visa handlingskraft! I dag kom bland annat besked om att alla resor mellan Europa och USA stoppas i 30 dagar framåt. Något som antagligen kommer att knäcka ett antal flygbolag. Från Europeiskt håll har man blivit extremt förolämpade. Donald Trumps besked kom utan att man på något sätt hade konfererat om det eller ens förvarnat om det. Det var bara pang på rödbetan direkt.

Smittspridningen i USA riskerar att gå snabbt. Det här är en "välfärdsstat" som saknar de skyddsnät som en välfärdsstat normalt har. Det finns inga sjukförsäkringar som täcker alla amerikaner. Det finns ingen anställningstrygghet för den som blir sjuk. Här i Sverige har ju t.ex. karensavdraget i sjukförsäkringen avskaffats. Det finns krav på att staten helt ska ta över utbetalningen av sjukpenningen för att skydda företagen. Åtgärder som görs för att den som känner sig krasslig inte ska känna sig tvingad att gå till jobbet. I USA kommer många att vara tvingade att gå till jobbet även när man är krasslig eftersom dom inte har råd att vara hemma och en del av dom kommer alltså att smitta sina arbetskamrater osv.

Men, vi måste hålla båda fötterna på jorden. Vi håller inte alla på att dö! Däremot kanske några procent av oss kommer att få influensa. Av dessa kanske några procent avlider i följderna av influensan. I allmänhet äldre eller personer med sämre allmänhälsa. De flesta av oss som blir sjuka tillfrisknar efter någon eller några veckor. Det är ungefär de siffror som gäller för den vanliga årliga influensan. Det negativa med årets Coronasmitta är att det är en ny variant som vi inte har riktigt fungerande mediciner mot och inget vaccin att ta till.

Alltså gäller det att vi ser till att inte smitta våra nära och kära eller andra vi träffar. Tänker på handhygienen. Funderar över om vi verkligen ska besöka gamla mamma. Se till att vi hostar och nyser på ett hygieniskt sätt. Att hälsa genom att ta i hand är inte lämpligt. Känner vi oss krassliga så ser vi till att vi inte träffar andra.

Att man slutat med handhälsning är alltså en lämplig åtgärd. Fast jag begriper inte varför man infört att man ska hälsa genom att vidröra armbågarna på varandra. Hade det känts alldeles för "muslimskt" att hålla handen mot hjärtat och buga inför varandra? Att "knacka armbåge" tycker jag uppriktigt sagt ser urlöjligt ut.

Läs lite:
Coronakrisen kommer att definiera vår tid. - Karin Pettersson i Aftonbladet kultur
USA på väg mot okontrollerad coronaspridning – detta blir konsekvenserna. - Dagens ETC (tyvärr låst artikel)

Inga kommentarer: