tisdag 17 mars 2020

Kollektivavtalets dag

» Egoismen frodas

Det är fascinerande hur en kris lockar fram de bästa sidorna ur mänskligheten. Och samtidigt lockar fram den värsta egoismen. Låt oss koncentrera oss på det sistnämnda!

Vi börjar i det stora. EU handlar om gränsfritt och samarbete. Coronakrisen har inneburit stängda gränser och egoistiskt handlande. Samarbetet mellan länderna visar sig vara nästan obefintligt. ALLA tänker bara på sig själva! Jag såg att Sverige t.ex. vägras leveranser av medicinska produkter från andra länders tillverkare. Leveranser som redan är avtalade och betalda, men som man nu inte får leverera till andra länder.

Egoism
När Donald Trump ville köpa Grönland från Danmark skrattade vi väl främst åt knäppgöken. Nyligen tyckte Donald Trump att USA på olika sätt skulle köpa upp Ericsson eller Nokia för att säkra 5G-leveranser när man nu inte kan köpa från kinesiska Huawei. Nu har det visat sig att Donald Trump velat att USA ska köpa upp den tyska vaccintillverkaren CureVac för att dom bara skulle leverera Corona-vaccin uteslutande till USA och inte till andra länder - som Tyskland. I USA ligger egoismen i blodet och med Donald Trump vid rodret sätts nya rekord.

Och här i Sverige gapar hyllorna med t.ex. toapapper tomma eftersom vissa grupper hamstrar toapapper för flera års förbrukning. Även mediciner hamstras. Jag skulle köpa en ny förpackning Alvedon till min 99-åriga mamma i dag men hyllan var tom på Apoteket. Dom hade tagit in tabletterna bakom disken! Jag kunde leverera tabletterna till mamma i varje fall. Dvs lämna dom till personalen i dörren på det serviceboende där hon bor. Besök är förbjudet! Jag har sett artiklar om att specialmat plötsligt tar slut sedan en liten grupp köper hem ett halvårs förbrukning så att andra som behöver inte får något alls. Det är många som kommer att leva på pasta och ris i ett halvår nu.

Toapapperstillverkarna får jobba övertid i dag för att uppfylla hamstrarnas behov. När Coronakrisen är över sitter dom där med sina toapapperslager för åratal framåt medan affärerna inte får något sålt på ett halvår. Jag såg dock en rimlig förklaring till att behovet av toapapper ökat. När man hör någon nysa så är det 100 stycken som skiter på sig!

Har vi tappat kontakten med verkligheten? Det är i dag Kollektivavtalets dag. Det handlar om att lösa problem tillsammans. Inte alls någon dum idé!

Läs:
USA och Tyskland i vaccinbråk. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: