måndag 2 mars 2020

Hallå, hallå

» Mer om Coronapaniken

Jag ägnade mig ju igår åt att skriva vad jag tycker om den överdrivna Coronahysteri som vi drabbats av. I dagens Svenska Dagbladet ser jag att jag inte är ensam om att nästan tycka att paniken är farligare än själva viruset. Under rubriken: - "Paniken kring viruset kan få farliga följder" varnar WHO, FN:s flyktingkommissariat, Unicef, FN:s Världsmatprogram och FN:s humanitära organ Ocha för paniken. Det är viktigt att hålla rädslan på jorden. Om vi drabbas av total panik så blir skadeverkningarna av paniken svårare än skadeverkningarna av influensan.

Samtidigt finns det många som försöker dra politiska poänger på att måla upp ett hot. Vi har fått se ett direkt rasistiskt uppträdande mot människor från Asien. Det finns alltså många som försöker tjäna på hysterin, som får utlopp för sina förutfattade meningar. Media försöker samtidigt så gott det går att sälja lösnummer.

Coronainfluensan är en smittsam sjukdom som just nu sprider sig snabbt på många håll. Men samtidigt är det inte det dödliga hot som det ibland utpekas som. Vi ska vara försiktiga med att inte sprida vidare sjukdomar vi fått. Vi ska vara försiktiga så att vi inte blir sjuka. Hygien är viktigt. Nu, precis som tidigare. Känner man sig krasslig så ger man sig inte ut och smittar andra. Som det framförts på flera håll, kindpussar och handhälsningar är olämpligt beteende nu, precis som det är när vanlig influensa härjar.

Men, drabbas inte av panik. För då blir paniken värre än vad influensan är. För det är just det som det är - en influensa.

Läs här:
FN varnar: Paniken kring viruset kan få farliga följder. - Svenska Dagbladet
Corona-beredskap med en miljon människor i luften. - Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet
Vi har blivit invaggade i att inget farligt kan drabba oss i vårt trygga lilla land. - Carl Rudbeck - Helsingborgs Dagblad
Coronakrisen kräver enighet. Inte tjuvnyp. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: