lördag 21 mars 2020

Rocka sockorna-dagen

» Skränfockarna

Kan vi skylla på Internet och Sociala medier att tonfallet i den allmänna debatten är så lågt? Eller är det bara så att det är lätt att hitta en syndabock på Nätet när man är missnöjd? Uppenbart är i varje fall att det är lätt att uttrycka sig "olämpligt" när man kan vara anonym. Låt mig ta några exempel.

Här hemma i min hemkommun har det socialdemokratiska kommunalrådet Ronny Sandberg fått ett anonymt hotfullt brev. Brevskrivaren är missnöjd med olika kommunala beslut som att i samarbete med Trafikverket bygga en gångbro över järnvägsområdet med nedgång till plattformarna, byggen av några höghus i centrum och frågan om lösning av avlopp för ett landsbygdsområde. Brevet avslutas med: - "Du ska omgående lägga ner dessa projekten och avgå som kommunalråd senast den 1/5-20. Tänk på dina barn och barnbarn!" Att acceptera i demokratisk ordning politiskt fattade beslut är uppenbarligen inte så lätt.

Arg
Att få kritik som politiker får man vara beredd på. Är man politiker är man faktiskt införstådd med detta. Men man måste ju kunna förvänta sig en god ton. Som bloggare får man ju också vara beredd på att få kritik mot vad man skriver. Jag är dock lyckligt lottad. De flesta synpunkter jag får är positiva, och när det är kritik är tonen nästan undantagsvis hyfsad. Undantagen är få. För några dagar sedan kom det en kommentar till ett flera år gammalt inlägg som var skrivet på en blandning av svenska, engelska och svengelska. Det avslutades med: "Get a better understanding of life! Good luck Cheka moron!" Vad "moron" är vet jag och det är väl ett uttryck jag inte själv skulle använt, men "Cheka moron"? Kan någon förklara vad "Cheka" egentligen innebär? För ett antal år sedan fick jag ett mejl från någon på Danderyds gymnasium (som använde sin skoladress) och som bland annat beskrev vad han tyckte om min fru. Jag kontaktade Danderyds Gymnasium och undrade över hur utbildningsnivån var där. Det kom en ursäkt från skolan faktiskt!

Ännu värre är den kampanj mot Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell som bedrivs främst på Internet. Det är INTE värdigt vårt land. Av ordval och sätt att uttrycka sig så påminner det väldigt mycket om den Sverigedumokratiska svansens sätt att uttrycka sig. Inom den här gruppen finns en stor grupp som verkar njuta av att få avreagera sig på nätet. Dom dyker upp överallt och sitter nog och gnuggar händer i ren lycka när dom får en chans att ge utlopp för sitt hat mot allt och alla. Helt oberoende av vilket ämne det egentligen är. Dom verkar sitta fästa vid sin dator/mobil/platta och inte ha något annat att göra än sprida hat, hot och dynga.

Ta istället och älska din nästa! Framför gärna din egen åsikt om det är något som du tycker är fel. Men håll dig på en anständig nivå. Det är faktiskt fler som då kanske tar intryck av vad du skriver. Hatande skränfockar övertygar ingen, dom får bara utlopp för sitt eget misslyckande.

Till slut några siffror så att vi får lite perspektiv:
4.000 - Antalet döda i trafikolyckor varje dag året runt i hela världen
15.000 - Antalet barn mellan 0-5 år som dör varje dag, oftast i sjukdomar som skulle kunna botas
90.000 - Antalet personer som normalt avlider i Sverige under ett år
400.000 - Antalet döda i Malaria i världen under ett år
20 - Antalet döda i Sverige än så länge pga Corona
12.000 - Antalet döda i hela världen än så länge pga Corona

Läs:
Åstorps kommunalråd fick anonymt hotbrev. - Helsingborgs Dagblad
Folkhälsomyndigheten om kritiken mot Tegnell: Närmast ovärdigt det han har utsatts för. - Dagens Nyheter
Hatstormen mot Tegnell: Ovärdigt - Sveriges Radio

Inga kommentarer: