onsdag 11 mars 2020

Europeisk minnesdag för terrorismens offer

» Effekterna av Corona

Rädslan för att fler ska få influensa skapar många effekter. Både positiva och negativa! Effekterna av Corona-spridningen är många. En del sådana effekter är egentligen positiva och vi kan hoppas på att dom blir långvariga.

Vi lär oss att sköta vår hygien. Något som jag kanske kan bli en långvarig effekt. Fortsätt med det!

Flygandet minskar radikalt. Kanske kommer flera flygbolag att slås ut. Kan vi hoppas att minskat flygande blir en långvarig effekt? Kan vi hamna i en situation där alla ställer sig frågan om ifall denna resan egentligen är nödvändig? Utsläppen från flyget minskar kraftigt. Precis vad som behövs. En effekt av de kraftiga åtgärder som genomfördes i Kina var att luften i Kina plötsligt blev mycket bättre när utsläppen från industrin, transporter och kraftproduktion minskade kraftigt. Det syntes tydligt på satellitbilder. Effekten av detta blir inte långvarig, men kanske kan kraven öka på åtgärder.

Hemma med influensa
I dag är oljepriset på rekordlåga nivåer. Detta har fått till effekt att bensinpriserna just nu faller snabbt och ligger nu på rekordlåga nivåer. Håller sig oljepriserna på dessa låga nivåer en lite längre tid så får det till effekt att stora delar av den amerikanska oljeskifferindustrin slås ut. Dagens oljepriser ligger långt under produktionskostnaden för den dyra och miljömässigt usla amerikanska oljeskifferutvinningen. Företag som tydligen dessutom är hårt skuldsatta redan. Alltid något! Jag roade mig förresten med ett besök på Facebookgruppen för allmän kverulans över bensinpriset, Bensinupproret 2.0, och kunde konstatera att debatten där för tillfället inte handlar om bensinpriset i någon större utsträckning. Det är i stort sett bara det allmänna hatet med Miljöpartiet och Socialdemokraterna som vädras. Det är en av många grupper som borde byta namn.

Har vi tur så lär vi oss att ha en ökad beredskap rent allmänt. Det är inte helt fel om offentlig verksamhet har en del varor i lager. Att sjukhusen har lager av förbrukningsartiklar som skyddshandskar och ansiktsskydd är inte en så dum idé. Det är inte helt fel med lite marginaler. I dag hamnar vi nästan i en nödsituation att det blir kris om en lastbil som ska leverera får motorstopp på vägen.

Regeringen har utlovat en hel del åtgärder för att mildra effekterna som blivit av smittspridningen (och paniken på grund av denna). Man utlovade att få en så stor överenskommelse om dessa åtgärder som möjligt. Naturligtvis gick Moderaterna ut och lovade mer, utan att ens veta vad som skulle komma att föreslås. Men det är en allmän reaktion från dagens Moderater. Överbudspolitik oberoende av vad som annars föreslås, så är det viktigt för Moderaterna att lova ännu mer. Nu reagerade till och med borgerliga debattörer och ledarskribenterna kritiskt på f.d. livetsordaren Elisabeth Svantessons ryggmärgsreaktion - Moderaterna lovar alltid ännu mer! Enligt Sverigedumokraterna är allt invandringens fel!

Nu ser jag precis att en av de åtgärder som utlovas är att tillmötesgå ett krav från Vänsterpartiet på att slopa karensavdraget i sjukförsäkringen. Människor som känner sig lite krassliga ska inte "tvingas" gå till jobbet för att dom inte har råd att stanna hemma. För det är ju just det som är syftet med karensavdraget / karensdagen. Den som är lite krasslig ska fundera en extra gång på om han inte trots allt kan släpa sig till jobbet - sjuk eller inte. Om det är bra för det allmänna hälsoläget är inget som lagstiftarna tänkt på när man införde karensdagen. Istället hade dom tron att sjuka egentligen mest är simulanter som är lata. Bra att karensen slopas. Låt bli att återinföra den också....

Börskurserna rasar. Jag såg att världens 500 rikaste sammanlagt blev 238 miljarder dollar fattigare i samband med måndagens börsras. Fast det drabbar ju förståss ingen fattig. Själv såg jag att min egen aktieportfölj som var uppe och sniffade på 23.000 kronor nu sjunkit till ungefär 19.000 kronor. Jag funderar på om jag ska köpa på mig lite till nu eller om jag ska vänta lite till?

För övrigt har jag inte bytt åsikt. Risken är att de värsta effekterna för samhället pga Coronaviruset är inte viruset i sig utan hysterin pga viruset.

Inga kommentarer: