tisdag 31 mars 2020

Om tokprivatiseringar

» Hycklare

I en debattartikel i Aftonbladet går tre ledande Liberala riksdagspolitiker till storms mot att kinesiska företag investerar allt mer i svenska (och andra länders) företag och infrastruktur. Det är inte så att jag tycker att dessa liberala företrädare har fel. Det är inte alls bra när allt mer av svenska företag och svensk infrastruktur hamnar i utländska händer.

Låt mig därför skriva tre bokstäver. M T R!

MTR står för Mass Transit Railway och är ett företag från Hongkong. Ett företag som styrs av den kinesiska staten. Det hördes inga protester när driften av Tunnelbanan och Pendeltågen i Stockholm överläts åt just nämnda MTR. Det är alltså i princip kinesiska staten som kör pendeltågen och tunnelbanan åt stockholmarna. MTR konkurrerar också med SJ på den mest lönsamma sträckan Stockholm - Göteborg. Allt i privatiseringens och den fria konkurrensens namn.

Vad säger ni i Liberalerna. Ska vi ta och sätta broms på privatiseringsvansinnet? Ska vi sätta stopp på upphandlingsvansinnet? Eller det är just kinesiska företag som ska stoppas? Ska svenska företag också stoppas från att investera i Kina? Eller ni är bara hycklare som ville skriva en debattartikel?

Privatisering pågår
Borgerliga politiker privatiserar av rent ideologiska skäl. Inte för att det ska bli bättre utan just för att man av ideologiska skäl SKA privatisera. Olika former av boenden privatiseras bara för att de SKA privatiseras. Man talar om "valfrihet", men för den som bor på ett boende som kommunen privatiserar finns inget val. Personalen får ingen valfrihet. Det handlar inte om någon som helst valfrihet. Det handlar om att sälja ut gamlingarna till lägstbjudande av rent ideologiska skäl. Det SKA genomföras när t.ex. moderata politiker styr.

I Karlstad har det moderatledda styret bestämt att ett antal äldreboenden ska privatiseras. Någon valfrihet för de boende eller de anställda gäller inte. Boendena SKA av ideologiska skäl privatiseras. Då får det till och med som konsekvens att trots att det råder besöksförbud på äldreboenden så släpps spekulanter på att få ta över boenden in på äldreboenden. Privatiseringsideologin står över allt, även Coronasmitta. När Socialdemokraterna protesterar blir reaktionen från Christian Holm Barenfeld som är moderat ordförande i vård- och omsorgsnämnden: - "Vi tycker att det är tråkigt att man nu använder coronapandemin och människors rädsla för att stoppa en politisk process som man velat stoppa länge. Det är både osakligt och osmakligt"

Min yngsta son ska snart flytta in i en egen lägenhet på ett LSS-boende. Vi ska fixa möbler osv och sedan så sakteliga skola in honom på ett nytt boende. Men Coronaviruset stoppar upp. Det råder nämligen besöksförbud på LSS-boendet så det är ju inte så lämpligt att vi börjar springa där och möblera osv. Så jag har i dag kommit överens med LSS-handläggaren på kommunen att vi avvaktar i varje fall en månad och får då se hur det ser ut. Men i Karlstad ska alltså privatiseringen genomföras till varje pris. Besöksförbud? Det kvittar, privatiseringen ska genomföras och då måste ju spekulanterna få springa runt och titta. Lita aldrig på en Moderat!

Ett exempel på hur illa det kan gå när man tokprivatiserar av ideologiska skäl är Apoteken. De svenska Apoteken såldes ut av ideologiska skäl. Det skulle bli så mycket bättre service sade man. Det ansvar för att lagerhålla mediciner som gamla Apoteket hade utgick utredarna från att de privata företagen skulle behålla. Hur det gick. Jo, det har öppnats många nya Apotek. I städerna och på olika köpcentra ligger Apoteken på rad. På landsbygden har antalet Apotek minskat. Det lönar sig inte och antalet farmaceuter räcker inte till. Dom lockas till nyöppnade Apotek i städerna. Apoteken har förvandlats från förmedlare av livsviktiga mediciner till en diversehandel i skönhetsmedel och naturläkemedel. Istället inträffar det idag allt oftare att livsviktiga mediciner inte finns att få tag på. Lagerhållningen har försämrats, det kostar för mycket att ligga på lager. Man tjänar mer på att sälja hudkrämer och mascara. Men ett antal privata kedjor kan ju tjäna lite nya pengar. På bekostnad av tillgängligheten av livsviktiga mediciner! Privatisera mera! Haha!

Källor:
Kina ska inte få köpa våra viktiga företag. - Aftonbladet Debatt
Holm Barenfeld (M) Osakligt och osmakligt. SVT

Inga kommentarer: