måndag 23 mars 2020

Nordens dag

» Vad är värst?

Coronadebatten har fått en lite ny infallsvinkel. Från ständiga attacker mot Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell och hela Regeringen för att man inte slår till tillräckligt mycket hårt och snabbt till att debatten nu börjar handla om ifall det inte är så att alla åtgärder som införs ger värre effekter än vad själva viruset gör.

I en artikel i Svenska Dagbladet läser jag att man nu i bland annat våra skandinaviska grannländer börjar ifrågasätta om det inte är så att det är Sverige som gjort rätt och inte panikstängt alla skolor som man gjort i Danmark och Norge. Här i Sverige har ju diskussionen främst handlat om varför inte Sverige har gjort som de flesta andra länder. Jag är övertygad om att Sverige fattat korrekta beslut. I motsats till i många länder har politikerna följt de råd som experterna har kommit med istället för att fatta populistiska beslut för att visa handlingskraft. Att t.ex. stänga skolor är en åtgärd som skulle kosta mer än vad det skulle ge i positiva effekter.

Överhuvudtaget så börjar allt fler debattörer ifrågasätta om de åtgärder och inskränkningar som görs för att stoppa spridningen av Coronaviruset kostar mer i det långa loppet än vad själva viruset kostar. Är det så att en massarbetslöshet och en flod av konkurser kommer att förorsaka fler döda än vad Coronaviruset vållar.

Staten strör i dag pengar över företagen. Men bankerna verkar bromsa. Dom vill inte ta risker. Men om vi skattebetalare ska ta ansvar för att se till att företagen överlever så kräver det att företagen också ställer upp. Jag tycker det är en självklarhet att aktieutdelningarna i näringslivet stoppas. Bonusar till ledningarna fryser helt självklart inne. Det känns inte helt riktigt att medan skattebetalarna strör pengar över näringslivet så används en del av dom pengarna till att betala ut aktieutdelningar till ägarna och bonusar till cheferna.

Och det gäller också att vi alla tar vårt ansvar. Vi ska inte överdriva nödvändigheten av att låsa in oss och inte gå ut. Först och främst gäller att alla som visar några som helst tecken på att bli sjuka håller sig hemma. Det innebär att vi som är friska kan våga gå ut. Det är nyttigt att röra på sig och att få frisk luft. Jag var ut och gick en lång promenad med min autistiska son igår. Han mår bra av att få röra på sig (jag också...). Men vi står ju inte och trängs med en massa andra människor. Jag har på morgonen tagit en joggingrunda på dryga 4 km. Men jag trängs inte med en massa andra när jag gör detta. Däremot skulle jag inte komma på tanken att gå på puben, "after ski" och trängas med en massa andra. Jag går inte på mitt dagliga besök hos min 99-åriga mamma på det serviceboende där hon bor. Hon får tidningen i brevlådan istället och så får vi talas vid i telefon. Jag är glad att jag bor "på landet", här är inte lika trångt som i storstäderna.

Vi har ALLA ett ansvar. Om alla tar detta ansvar så krävs det inte så kraftiga påtvingade inskränkningar.

Källor:
Belgisk chefsvirolog: Vi borde inte stängt skolorna. - Svenska Dagbladet
Det ingen vågar säga. Arbetslösheten kan ta fler liv än viruset. - Lottie Knutsson i Aftonbladet
Avbryt nedstängningen – priset är för högt. - Kerstin Hessius i Dagens Industri
Vi är på väg in i en katastrof. - Kerstin Hessius i Expressen
Flera corona-fall kopplas till after ski i Åre. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: