söndag 29 mars 2020

Slut på veckan

» Allmänt gnäll

Visst kan det vara spännande att följa det politiska spelet i Coronavirusets spår? Det är uppenbart att de styrande politikernas agerande har gett ett ökat förtroende för de styrande. I den situation som gäller så är gnäll och protester inte en lönsam väg än så länge. Men, det finns dom som försöker!

Om vi börjar med opinionsläget så gör ju SR:s Ekoredaktionen varje månad en sammanvägning av flera olika väljarundersökningar. Den senaste visar på två märkbara förändringar, Socialdemokraterna som ökar och Sverigedumokraterna som minskar. Övriga förändringar är för små för att ha någon betydelse.

Socialdemokraterna - 24,7% (+1,3)
Sverigedumokraterna - 22,1% (-1,2)
Moderaterna - 18,2 (+0,4)
Vänsterpartiet - 10,8% (-0,2)
Centerpartiet - 8,0 (-0,1)
Kristdemokraterna - 6,5% (+0,1)
Liberalerna - 4,2% (+0,1)
Miljöpartiet - 4,2% (-0,1)

Att det inte går illa för Stefan Löfven utan tvärtom oroar naturligtvis de ledande oppositionspolitikerna och oppositionsdebattörerna. Däremot har man lite svårt för vad man egentligen ska kritisera. Från Högeroppositionen handlar det främst om att man tycker att Regeringen prioriterar Folkhälsan för mycket på bekostnad av Näringslivets möjlighet att överleva. Men, som Svenska Dagbladets undersökning för några dagar sedan visade så är en majoritet av svenskarna nöjda med den avvägning som gjorts. Väljare som sympatiserar med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedumokraterna utmärker sig dock med att tycka att man gör för stora inskränkningar i möjligheterna att tjäna pengar i Folkhälsans namn.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedumokraterna vill därför ytterligare utöka pengaregnet över det svenska Näringslivet från Skattebetalarna. - "The sky is the limit" skriver Jimmie Åkesson och Sverigedumokraterna. Men varken Moderaterna eller Sverigedumokraterna ställer några krav på Näringslivet i samband med sina krav på Skattebetalarna. Inga krav på ett stopp för Aktieutdelningar. Inga krav på ett stopp för Bonusutbetalningar till Näringslivsledarna. Inga krav på stopp för höjda styrelsearvoden inom Näringslivet.

Däremot alltså mer skattepengar på olika sätt till Näringslivet. Möjligheten att tjäna pengar måste ju finnas kvar. Medan den offentliga sjukvården sliter för att ta hand om Coronasmittade fortsätter den privatiserade vården göra skönhetsoperationer och prioritera patienter med privata sjukförsäkringar med en finne på näsan. Medan den offentliga sjukvården fortsätter att ha brist på sjukhussängar beslutar det borgerliga styret i Stockholm att sälja Bromma sjukhus till privata investerare där som en ren tillfällighet Filippa Reinfeldt råkar vara engagerad.

Som av en ren tillfällighet protesterar en uppenbar MUF-sprätt på Timbro mot att förbättra A-kassan. Har arbetslösa bättre möjlighet att få sin ekonomi tryggad så ökar nämligen arbetslösheten konstaterar Caspian Rehbinder i ett debattinlägg. Han är kvar i den traditionella högerfilosofin som går ut på att arbetslösa och sjuka egentligen bara är lata. Får dom tillräckligt dålig ekonomi så ska vi se att dom nog hittar jobb. Annars verkar man till och med i USA nu ha insett att de sociala försäkringarna måste förbättras om människor ska kunna överleva. Men så icke på Timbro alltså. Timbro är Näringslivets lobbyinggrupp. Företagen ska räddas av skattebetalarna, men jobbarna får fixa det själva skulle vi kunna förenkla det som.

För övrigt såg jag en annan MUF:are som uttalade sig till stöd för att vi skulle organisera hjälp för äldre att gå och handla och liknande. Det är viktigt med frivilliga som ställer upp. Fast se'n avslutade han med: - "Var inte rädda för ett begära betalt för tjänsten"! Visst kan man jobba ideellt, bara man får betalt för det...

Fast sedan har vi ju också dom som tycker att vi Sverige inte inför tillräckligt med inskränkningar. I DN fortsätter Peter Wolodarski sin kamp för att stänga ner Sverige ytterligare så snabbt som möjligt. Gissningsvis vill han samtidigt strö ännu mer Skattepengar över det Näringsliv som ju då kommer att drabbas ännu värre. Det ska påpekas att även om Sverigedumokraternas väljare utmärkte sig med att vara bland de som tyckte att Regeringen tog för lite hänsyn till Näringslivets möjligheter att existera så tyckte samma parti, alltså Sverigedumokraternas väljare, att Regeringen tar för stor hänsyn till Näringslivets ekonomi på bekostnad av Folkhälsan. Lägger vi till att Sverigedumokraternas sympatisörer dessutom hade den största andelen som inte visste varken det ena eller det andra så kanske vi förstår att SD:s väljare var mest missnöjda med Regeringens politik än så länge. Precis som vanligt alltså, allmänt missnöje utan någon konsekvens.

Källor:
Stödet för S ökar i coronakrisen. - Sveriges Radio
Majoritet: Åtgärderna mot corona är väl avvägda. - Svenska Dagbladet
M: Regeringen måste göra mer för att rädda företagen. - Dagens Samhälle
SD: Regeringen gör inte nog – här är vår krisplan. - Expressen
Bromma sjukhus säljs – mitt i coronapandemin. - Dagens ETC
Höjd a-kassa löser inte krisen - leder till ökad arbetslöshet. - Göteborgs-Posten
Peter Wolodarski: Vi räddar människoliv genom att agera snabbt. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: