fredag 13 mars 2020

Otur?

» Coronainvestering

En av effekterna av Coronaviruset, och kanske ännu mer en effekt av Coronapaniken, är att börserna runt om i världen störtdyker. Gårdagens börsdag visade på det största fallet någonsin för en dag på Stockholmsbörsen. Det fanns börser runt om i världen som sjönk ännu mer än vad börsen i Stockholm gjorde. Det som väl främst utlöste det exceptionellt stora raset i går var väl Donald Trumps plötsliga stopp för resor från Schengenområdet till USA. Det skapade panik på aktiemarknaden.

Pengar på ett fat
Själv har jag fått se min "aktieportfölj" rasa från att som högst, innan Corona, vara uppe i dryga 23.000 kronor. I går när jag tittade började den närma sig 16.000 kronor i fallet. Just nu har den hoppat upp lite igen och ligger på strax över 17.000 kronor. Det får mig att fundera på om jag ska frångå mina principer när det gäller att investera i aktier. Och istället passa på att köpa lite extra nu när kurserna ligger lågt, för dom kommer ju att stiga igen om ett tag och hämta in fallet.

Principen för min aktieportfölj sedan många år är nämligen att olika bonusutbetalningar från affärer (som ICA, Coop osv), pantningar av burkar och flaskor, aktieutdelningarna och en del andra småbelopp som trillar in används för att köpa på mig lite fler aktier. Det blir totalt ett antal tusenlappar per år. Som topp var aktieportföljen alltså uppe i dryga 23.000 kronor nyligen. Nu ska man ju passa på att köpa när börsen är nere så frågan är om jag ska frångå investeringsprincipen och även använda lite andra slantar för att köpa?

Coronapanik kan ju vara en god affär också!

Däremot nåddes jag i dag av tråkiga nyheter i Coronaspridningens fotspår. I början av maj skulle jag sprungit mitt 40:e Springtimelopp i Helsingborg. Det här stadsloppet i Helsingborg har arrangerats årligen sedan 1981. Och jag har alltså sprungit en mil i Helsingborg varje år sedan dess. Vi är en dryg handfull veteraner som sprungit alla dessa lopp och alltså i år skulle ha sprungit vårt 40:e lopp. Men, det blir inget! Arrangörerna har i dag meddelat att dom ställer in loppet tills vidare. Snyft, snyft!

Coronasmittan ska tas på allvar. Men riskerna är stora att Coronapaniken får större negativa effekter än Coronasmittan.

Inga kommentarer: