måndag 16 mars 2020

Dom som ska skämmas

» Funderingar om moral (brist på...)

Jag har flera gånger skrivit om hur det moderatledda styret i Helsingborg försökte kuppa igenom en privatisering av kommunens energibolag Öresundskraft. Efter valet 2018 lade man plötsligt fram ett förslag om att sälja bolaget (ett förslag som fick stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedumokraterna). Protesterna från helsingborgarna blev ivriga, bland annat för att man inte sagt ett ljud om saken i valrörelsen. När sedan Helsingborgs Dagblad kunde avslöja att tjänstemännen på bolaget och kommunen engagerat konsulter för att förbereda en försäljning redan innan valet blev protesterna ännu livligare. Kommunens ledande politiker, moderaten Peter Danielsson, försökte förtvivlat hävda att det hade politikerna inte haft en aaaaning om. Något som väl inte många trodde på. Till slut drogs det igång en namninsamling med krav på en folkomröstning, det blev till slut även ett beslut om detta. Från den borgerliga ledningen försökte man få ett så lågt valdeltagande som möjligt i folkomröstningen. Det fanns till och med uppmaningar från ledande borgerliga politiker om att inte gå och rösta! Till slut hölls en folkomröstning där mer än hälften av helsingborgarna gick och röstade och mer än 96% av väljarna sade Nej till en försäljning. Något som till slut tvingade det borgerliga styret till att dra tillbaka sitt förslag om försäljning. Helsingborgs Dagblad har under tiden gjort flera avslöjanden om hur politikerna mer eller mindre ljugit väljarna rakt upp i ansiktet.

Nu har Öresundskrafts politiska ledning uppenbart tröttnat på avslöjandena i tidningen. HD:s chefredaktör Jonas Kanje har nu fått brev från Öresundskrafts styrelse (undertecknat av moderaten Björn Eisner och vice ordföranden miljöpartisten Sofia Kamlund) där man uppmanar tidningen att inte publicera mer material och att förstöra det material man fått från uppenbara läckor inom Öresundskraft. Så här skriver politikerna till journalisterna.

- "Vi önskar därför att Helsingborgs Dagblad meddelar oss vilka ställningstaganden som Helsingborgs Dagblad gjorde inför beslutet att publicera delar av innehållet i CIP och Öresundskrafts affärsplan. Vi önskar vidare få besked från Helsingborgs Dagblad att den konfidentiella informationen i CIP och Öresundskrafts affärsplan inte kommer att användas av Helsingborgs Dagblad för något som helst ytterligare syfte och att Helsingborgs Dagblad har tillsett att förstöra både CIP och affärsplanen, inklusive alla eventuella kopior därav. För er information så vill vi även nämna att styrelsen i Öresundskraft övervägt och fortsatt överväger att ge in en polisanmälan med anledning av det inträffade läckaget av konfidentiell information."

Skäms
Så skriver alltså ett kommunägt företag som uppenbarligen inte har en aaaning om vad som gäller för en fri journalistik. Och det här skriver alltså en miljöpartist under på! Så gör man när sanningen blir för farlig. Att dom inte skäms! Den moderata Öresundskraftsskandalen växer.

I Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga läser jag om några andra som borde skämmas. Influencer-profiler som säljer sig till vad som helst! Tidningen har under en tid granskat det faktum att svenskarna lånar allt mer till konsumtion. Hur kreditföretagen som Klarna osv gör allt dom kan för att locka in kunderna i skuldfällor. Det har blivit en affärsidé att tjäna pengar på räntorna, förseningsavgifter och inkasso. I dagens inslag kan vi läsa om flera s.k. Influencers som säljer sig till att göra reklam för kreditköp och låneköp. Men när SvD vill prata med dom om fallen är dom inte alls intresserade av att prata. "Stjärnor" som Amanda Schulman, Alex Schulman, Margaux Dietz, Katrin Zytomierska och så vidare är uppenbart villiga att sälja all form av moral för att tjäna pengar på att lura sina läsare. Att dom inte skäms öronen av sig är den stora fråga man kan ställa sig. Vad sägs om det här citatet från Katrin Zytomierska medan hon ligger vid poolen och njuter:

- "Att bygga en pool ligger förmodligen väldigt långt ned på priolistan på saker man behöver och därför tänker jag att det är en sak man kan ta lån till"

Allt alltså som reklam för bolaget Direkto på hennes Instagram. Hon har nog inte själv tagit lån för poolen utan använt de 40.000 hon får i snitt för ett sponsrat Instagraminslag. Att hon inte skäms? Det är väl just det som ligger lågt på "priolistan" som man INTE ska ta lån för att bekosta. Du är inte värt något annat än förakt Katrin Zytomierska!

Läs lite mer:
Öresundskraft vill att HD förstör konfidentiell information. - Helsingborgs Dagblad
Stjärnorna får betalt – för att locka till skuldsättning. - Svenska Dagbladet
Miljardärernas mål: få dig att betala senare. - Svenska Dagbladet
Gör mer mot näthandelns skuldfällor. - Helsingborgs Dagblad

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Kritiken är hård från Helsingborgs politiker mot Öresundskrafts styrelses agerande när man försöker tysta Helsingborgs Dagblad. Den enda som försvarar Öresundskraft är Sverigedumokraternas Michael Rosenberg. Vilket väl inte förvånar någon. I SD:s värld finns inte pressfrihet. Även om Moderaterna och Kristdemokraterna verkar vara lite generade främst. Vänsterpartiet tycker att hela styrelsen borde avgå eftersom dom inte begriper vad meddelarfrihet och pressfrihet är. https://www.hd.se/2020-03-16/hard-politisk-kritik-mot-oresundskrafts-journalistbrev