söndag 1 mars 2020

En helt ny frisk månad

» Coronahysteri

Just nu härskar Coronahysteri runt om i världen. Man kan nästan tro att världen drabbats av ett virus som kommer att utrota mänskligheten. Verkligheten är att det är ett nytt influensavirus som vi inte har någon större motståndskraft mot. Det finns ännu inga vaccin. Och, vi vet egentligen inte tillräckligt. Men det är faktiskt dags att ta ner hotet på jorden.

Virussmittad
Det är uppenbart att det inte är ett fruktansvärt dödligt virus. De flesta som drabbats är inte värre sjuka än en vanlig influensa och för många är det jämförbart med en vanlig förkylning. Det finns människor som dör pga Coronaviruset. Men för att ta ner hotet på allvar så dör det varje år kanske 200.000 - 500.000 människor pga vanliga influensavirus. Trafiken skördar ännu många fler dödsoffer. Coronautbrottet började i Kina. I Kina dör ungefär 275.000 människor i trafikolyckor om året. Det är ett drygt 30-tal i timmen, varje timme dygnet runt. Tänk er ett nytt virus med dom dödssiffrorna, DÅ hade det varit allvar!

Sedan ska vi naturligtvis ta hotet på allvar. Människor ska inte behöva dö i onödan. Människor ska inte behöva bli sjuka i onödan. Vi reser på ett sätt som aldrig förr. Detta gör att sjukdomar sprids fort, mycket fort. Fundera på sådant när ni reser. Inte bara för Coronavirus utan för alla möjliga sjukdomar som kan spridas. Sjukdomar som egentligen är mycket värre.

Fundera på hygienen. Jag såg att Frankrikes hälsominister uppmanat att man inte skulle hälsa genom att ta i hand. Det är nämligen ett av de mest effektiva sätten som finns för att sprida virussjukdomar. Som Coronavirus eller helt vanlig traditionell influensa. Kanske ska vi i förebyggande syfte införa att vi rent allmänt hälsar på varandra genom att hålla handen mot hjärtat och buga istället för att ta i hand och utbyta basilusker. Att ha dålig handhygien och hälsa genom att ta i hand är ett effektivt sätt att sprida all möjlig skit som vi bär på. Fast här i Sverige får man ju på vissa håll sparken från jobbet om man inte hälsar på det viset!

Ta ner hysterin på jorden! Var försiktiga så att ni inte sprider Coronavirus till andra - eller någon annan influensa eller sjukdom. Men gå inte och vänta på jordens undergång. Den kommer nog den också, men det är nog inte just nu. Influensavirus är inte att leka med. Spanska sjukan efter 1:a världskriget dödade 50-100 miljoner människor. Det var mellan 3-6% av hela jordens befolkning. Spanska sjukan var ett influensavirus. Det hade en dödlighet som var mycket högre än dagens Coronavirus och i dag har vi helt andra sjukvårdsresurser.

Ta det lugnt och hetsa inte upp er, men var försiktig!

Kanske är det så att den stora faran med Coronaviruset är börsfallen på världens alla börser?

Inga kommentarer: