tisdag 30 september 2008

Ridån gick ner på Capitol Hill

Ack vad man kunde bedra sig. I går trodde jag att man i USA var överens om att skattebetalarna i USA skulle gå in med fantasibelopp för att rädda upp situationen efter de pengakåta slipsnissarnas magplask. Och så visar det sig att dels var en del demokrater emot att riskera att slösa bort skattebetalarnas surt förvärvade slantar för att städa upp efter nämnda slipsnissars fiasko. Men i ännu högre grad var det en mycket stor grupp republikaner som ser allt statligt ingripande som socialism. Här ska de fria marknadskrafterna få råda, så blir allt så bra så bra. Om ett par år alltså, när det inte finns så mycket kvar som kan krascha. Dessutom var det visst en massa republikaner som blev så putta på att den demokratiska talmannen Nancy Pelosis, att dom i ren trots röstade Nej. Och så sjönk börsen mer än den någonsin gjort sen 30-talets depression. Det är skönt med ansvarsfulla politiker...

Och i ännu fler länder i Europa har skattebetalarna fått gå in och rädda upp efter slipsnissarnas lekstuga. På Island har staten fått ta över majoriteten i en av de tre stora bankerna för att ta ett exempel i högen. Nordea passade tydligen på att lägga beslag på en kraschad dansk bank.

Jag såg någon som hävdade att Karl Marx trots allt fått rätt. Nu tror jag dock att när skattebetalarna har fått betala färdigt så rullar hela ruljansen igång igen. De fria marknadskrafternas himmelrike väntar återigen - tills nästa bubbla spricker och vi andra får städa upp på nytt.

Jag såg förresten att mina kollegor i Malmö fått problem. Om jag förstått nyhetsrapporteringen rätt så har tydligen datasystemet pytsat ut samma försörjningsstöd om och om igen i flera dagar innan man på Soc upptäckte att datorerna tydligen löpte amok. 17 miljoner har tydligen Malmö stad skänkt till sina mindre bemedlade medborgare. Medborgare som under en kort tid uppenbarligen blivit lite mer bemedlade. Fast det är klart, även om dom fått ett antal försörjningsstöd utbetalda så kommer dom inte upp i samma inkomst som en välbetald slipsnisse håvar in på en vecka.

Från den svenska politiska scenen noterar jag att den ena efter den andra, Reinfeldt, Odell osv, alla har gått och och deklarerat att de svenska bankerna är det ingen fara med. Uppriktigt sagt blev jag mer orolig efter den manifesteringen än jag var innan. Måste alla gå ut och deklarera samma sak, då är det nog något skumt på gång. Är det Swedbanks slipsnissar i Baltikum som försnillat för mycket stålar?

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Roligare är att den någorlunda EU-kritiska Marita Ulvskog tydligen accepterat att kandidera till EU-Parlamentet för Socialdemokraterna. Det kan vara skönt med någon som inte bara accepterar allt dumt från Brysselbyråkraterna. Sätter man inte bromsklossar på EU-fanatikerna så vet man inte var det slutar. Visst måste vi samarbeta, men det innebär inte att Brysselgubbar ska bestämma vilken skolmat som ska serveras, hur böjda gurkorna får vara, vilka kollektivavtal som får tecknas osv. Varje demokratiskt land väljer ett eget Parlament för att detta i demokratisk ordning ska besluta vilka lagar som ska gälla i det landet. Parlamentet är inte bara en institution som ska skriva under på beslut som redan är fattade är en massa korrumperade byråkrater i Bryssel.

Israels premiärminister Ehud Olmert har på gamla da'r tydligen blivit riktigt insiktsfull. Han har sagt att Israel måste räkna med att lämna tillbaka större delen av Västbanken, Östra Jerusalem och Golanhöjderna för att det ska kunna bli en varaktig fred. Om man behåller något måste palestinierna kompenseras på något sätt. Tänk att en ledande israel kan vara så förståndig. Men han är ju förståss på väg ut...

Jag såg att en brittisk undersökning visat att det mest pinsamma en brittisk kvinna kunde råka ut för är att visa en synlig kant på trosskyddet! Hrm, räcker det inte med att visa trosorna överhuvudtaget? Eller att visa ett T (från stringtrosorna) där bak tillsammans med en klyfta när dom böjer sig fram. DET tycker jag är det mest pinsamma att se!

Slutligen noterar jag att även män är pinsamma. Plastikkirurgen Per-Gunnar Opitz har börjat med en ny affärsidé. Att operera in silikoninplantat på armarna på män så att dom ser ut att ha större biceps. Jag skäms å männens vägnar. Att pengakåta plastikkirurger gör vad som helst för att tjäna ännu en slant förvånar däremot inte.

Inga kommentarer: