torsdag 25 september 2008

Lönsamt bistånd

Internationellt bistånd har fått lite extra publicitet i media under veckan. Många tror att detta bara handlar om att pytsa ut en massa pengar - ofta till ingen nytta. FN:s Milleniemålskampanj har räknat fram att egentligen får de rika länderna mer pengar från de fattiga länderna än vi lämnar i bistånd till dessa. Den "rika världen" betalar totalt 220 miljarder till Afrika. Afrikanska länder betalar årligen 105 miljarder i räntor på lån. Man betalar ytterligare 100 miljarder i aktieutdelningar och vinsthemtagningar till företag i den "rika världen". Och till detta kanske 1000 miljarder för export av utbildade människor, underpriser på råvaror osv. Afrikanska länder lägger stora summor på att utbilda sina innevånare, många av dessa flyttar sedan till den "rika världen" för att jobba. Fattiga länder har då bekostat utbildningen medan de rika länderna får en färdigutbildad yrkesmänniska som man slipper betala utbildningen för. Ett exempel. Det jobbar fler etiopiskt utbildade läkare i Chicago än i Etiopien. De tre länder som ligger närmast FN:s mål om att medlemsländerna ska satsa 1% av BNP på internationellt bistånd är Norge (0,95%), Sverige (0,93%) och Danmark (0,81%). Världens rikaste land, USA ligger på 0,16%! Och dom skäms inte?

Johan Stjäl von Holstein
En av landets verkliga stoltheter är entreprenören Johan Stjäl von Holstein. Mannen som älskar Sverige så mycket att han tycker att diktaturen Singapore är en större demokrati än Sverige. I sin regelbundna krönika i Metro, även kallad gnölika, får han regelbundet fritt säga vad han tycker. Det är tur att det inte är i Singaporeupplagan! I sitt senaste epos lyckad den gode von Holstein få de pengakåta slipsnissarnas magplask till att vara sossarnas fel! Jo, så är det journalisternas fel också. Den mannen är ett geni!

Jag hörde Calle Stro.. f'låt Bildt på radion i morse. Han försökte förklara bort varför Sverige är på väg att inte skriva under konventionen mot klusterbomber. Fast han lyckades inte få med det verkliga skälet - att klusterbomber (Bombkapsel 90) är en viktig del i JAS-systemet.

Maudan tycker att arbetstagarna har en för stark ställning gentemot arbetsgivaren. Hon vill därför göra det lättare att starta eget företag (i praktiken att få F-skattsedel). Det ska räcka att du har en enda uppdragsgivare. I praktiken innebär det att en arbetsgivare kan sparka personalen, och sedan uppmana dom att starta eget företag och fortsätta göra samma jobb på uppdrag. Och på så sätt slipper han ansvaret för försäkringar och annat. Men det blir billigare - för arbetsgivaren alltså. Det blir sämre för den anställde. Men för Maud (c) är sådana effekter inga problem. Det är ju bara bra!

I Venezuela har en ny plan till kupp avslöjats. Två personer är gripna för att ha planerat att mörda den folkvalda presidenten Hugo Chavez och iscensätta en militärkupp. Spåren leder till ett stort land lite längre norrut som under årens lopp har sett till att mörda och avsätta ett antal andra folkvalda presidenter som inte passat.

Skoltragedin i Finland har på nytt satt fart på diskussionen om vilken påverkan våldsamma TV-spel har på de som spelar. Motståndarna hävdar att det är just TV-spelandet som ligger bakom alla problem. Medan förespråkarna hävdar att man inte alls bli påverkade av spelen. Båda har fel! För självklart blir du påverkad av vad du ser, vad du spelar eller vad du läser. Men samtidigt kan man inte påstå att en frisk individ begår våldsbrott bara för att man spelar våldsamma TV-spel. Men självklar blir du påverkad. Om du ser en komedi blir du på gott humör. Du blir mer benägen att vara glad, att skratta. Om du ser en skräckfilm är du garanterat mer benägen att hoppa högt av något oväntat, du blir helt enkelt uppskrämd. Om du ser en snyftare blir du ledsen. Om du ser en erotisk film blir du mer benägan att... Ja, du förstår vad jag menar! Och det innebär (är jag övertygad om) att om du sett mycket våld, så är risken för att du som en reflex lättare tar till våld i en pressad situation. Det är självklart att du blir påverkad av vad du ser. MEN, en frisk och nykter människa begär inte våldsbrott. Men en störd individ, en onykter individ lämnar jag inga garantier för. Här är risken större om han/hon matats med våld på film eller i spel.

Det var förresten Trafiknykterhetens Dag i dag. Och då passade polisen på att göra lite nykterhetskontroller. Av 2000 kontroller visade sig 10 ha för mycket innanför västen. Det är alltså en på tvåhundra. Jag är övertygad om att alkoholen är ett mycket större problem än våldsfilmer och våldsspel. Ska något förbjudas är det alkoholen. DET hade sparat människoliv och människolidande!

Inga kommentarer: