onsdag 10 september 2008

Världen överlevde ett tag till

Nähä, vi blev inte av med den här sjuka världen den här gången. Närmare 50 miljarder kronor till ingen nytta. Det blev inget slurp när acceleratorn drog igång. Men hav tröst, det var bara ett enkelt experiment i dag. Vänta till i oktober när man ska börja krocka partiklarna i tunneln - då kommer slurpet! Är det någon där ute bland alla intelligenta läsare som INTE lyckas komma på något bättre att smälla iväg 50 miljarder kronor på?

OSSE har nu lämnat sin slutrapport om valet i Georgien i maj när president Micheil Saakasjvili vann. Och det är hård kritik, det var fiffel med valsedlar, hot. våld och andra missförhållanden. Valet hade, skriver man, många allvarliga brister och oppositionsaktivister hotades och misshandlades. Så var det med den hyllade demokratin! Kan vi nu också bara få framfört kritik mot att det faktiskt var Georgien som gick till militärt angrepp först också, så har vi kanske kommit närmare en opartisk nyhetsförmedling.

Moderutterna vann senaste valet på att i sin valpropaganda försöka få svenska folket att tro att man bara var en annan version av socialdemokratin (men utan Göran Persson). Denna taktik har inte lämnat de socialdemokratiska valstrategerna någon ro. Så nu verkar den socialdemokratiska taktiken vara att försöka utpeka sig själva som en lättversion av Moderaterna (men utan Fredrik Reinfeldt). I Dagens Nyheter skriver Lars Stjernkvist och Håkan Wåhlstedt (S och Mp) en gemensam debattartikel där man distanserar sig från vänsteridéer och efterlyser blocköverskridande åtgärder. Men om man ska tro Socialdemokratins senaste utspel så innebär ett samarbete med partier i dagens Högerallians inget blocköverskridande samarbete. Man placerar ju in sig själva i högerblocket. Oh Herre, giv mig kraft!

Bland ekonominyheterna läser vi att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers (en av USA:s verkligt stora) är på fallrepet. Bubblan spricker allt tydligare!

I Expressen läser jag att man gjort en sammanställning av inkomsterna för kommunstyrelseordförandena i de svenska kommunerna. Topplistan domineras av moderater och socialdemokrater från de stora städerna. På 10-i-topp listan hittar vi fyra sossar (Malmö, Göteborg, Burlöv och Södertälje) och sex moderutter (Vellinge, Nacka, Solna, Haninge, Nyköping och Lidingö). I överlägsen topp ligger moderatfästet Vellinge där moderutten Lars-Ingvar Ljungman har en årsinkomst på 5,8 miljoner, medan tvåan Ilmar Reepalu i Malmö tjänar 1,5 miljoner. Enda kvinnan är sossen Kerstin Fredriksson i Burlöv med 0,9 miljoner. Det kan påpekas att jag igår såg en listan över inkomsterna för fotbollsspelarna i svenska landslaget. Zlatan tjänar mer än alla de andra tillsammans. Men alla på den listan låg över kommunalråden på Expressens listan. Ja, förutom Göran Holms Vellinge där hans efterträdare ärvt den vansinniga inkomsten också. Uppriktigt sagt är jag inte allt för upprörd över inkomsterna för kommunalråden på listan (ja, förutom Vellinge förståss, men den kommunen har jag gett upp för länge sedan). Dom är högsta chef för en verksamhet som motsvarar ett stort företag. Har en arbetstid som innebär att dom i stort sett inte har någon fritid. Alltid påpassade. Skall alltid finnas tillgängliga osv. Det kan tilläggas att inkomsterna för högsta tjänstemännen i kommunerna nästan alltid ligger över kommunalrådens.

Inga kommentarer: