onsdag 24 september 2008

Olika lösningar på ett tragiskt problem

Den fruktansvärda tragedin i Kauhajoki dominerar nyhetsförmedlingen. Många vet precis vad som skulle gjorts, medan andra har olika lösningar för att det som hänt inte ska upprepas. Om jag själv ska vara uppriktig så tror jag inte att en sådan här hemsk händelse kan förhindras. Däremot tror jag att det finns mycket som kan göras för att minska risken. Vi måste på ett mera effektivt sätt lära oss att känna igen varningssignalerna. Och vi måste på allvar se till att det finns vård och hjälp för de som är i riskzonen. De flesta som begår hemska våldsbrott är kända av vården, men har inte fått rätt eller tillräcklig vård (och jag pratar då inte bara om skolmassakrer utan våldsbrott i allmänhet). De flesta som gör sådana här hemska saker har redan innan sökt hjälp, men inte fått tillräcklig sådan hjälp.

I Finland har statsministern Matti Vanhanen gjort klart att de mycket liberala vapenlagarna i Finland måste stramas åt. Fast det sade man efter händelserna i Jokela också - men inget har hänt. Finland har t.ex. ett undantag från EU:s regler om en 18-års gräns. I Finland kan man få vapenlicens som 15-åring. Nu tror jag inte att skärpta vapenlagar kan förhindra en sådan här händelse. Men, när en sjuk människa får spel på det här viset blir effekten så mycket värre om han/hon samtidigt har tillgång till "massförstörelsevapen". Du hinner döda många fler med en automatpistol än med knytnävarna!

I USA har man också en lösning på problemet. Som jag berättat redan innan har flera skoldistrikt gjort det möjligt för lärarna att vara beväpnade i skolan. Och i USA har organisationen Students for concealed carry on campus bildats. Dom arbetar för rätten för elever att bära dolda skjutvapen på skolområdet. Flera Universitet diskuterar om man ska införa en rätt för elever att bära vapen i skolan. Och detta är naturligtvis den rätta lösningen. Om en elev (the bad guy) får spel och börjar öppna eld i skolkorridoren kan ju alla de andra (the good guys) besvara elden och i en regelrätt eldstrid i korridoren nedkämpa den onde (the bad guy). Visst ser vi fram emot en sådan utveckling. Lyckligtvis finns det amerikaner som har mer än patroner innanför skallbenet och NRA (National Rifle Association) tatuerat i pannan!

Jag ser att undersökningar har visat att kvinnor mår sämre om dom har en kvinnlig chef än en manlig chef. För männen har det ingen betydelse. På Aftonbladet kan man som man eller kvinna rösta på om man vill ha just en kvinnlig eller manlig chef. Intressant är att för män är det lika många som det kvittar för eller som vill ha en manlig chef. Medan det för kvinnor är en majoritet som vill ha en manlig chef. Det är också klart fler män än kvinnor som vill ha en kvinnlig chef. Vad beror detta på?

Och slutligen kan vi ju inte annat än skriva några rader om bankbubblans kaboom och de pengakåta slipsnissarnas fiasko. Det står allt mer klart att de insatser som gjorts av den svenska Riksbanken haft som främsta syfte att rädda Swedbank, som tydligen är den svenska bank som är mest illa ute. Jag läser också att det isländska bankundret håller på att krackelera ordentligt. En bedömning jag såg säger att det är mellan 50-60% sannolikhet för att någon eller några av de tre stora bankerna på Island Glitnir, Kauphting eller Landsbanki kursar inom fem år. De isländska bankerna har ju satsat stort utomlands, och främst Kauphting är ju mycket aktiva i Sverige. Man skulle kanske satsa på madrassen istället?

Inga kommentarer: