lördag 6 september 2008

Jävla datorer

Datorer är ett nedrans skit. En av familjens datorer verkar ha lagt av. För en tid sedan slutade varje uppstartsförsök i en blå skärm med en text som inte ens kunde skriva åäö rätt. I dag har jag gjort diverse försök att få skiten att fungera. Men det går inte ens att ominstallera operativsystemet på någon av de två hårddiskar som finns. Datorn hittar dom inte som den ska. En expert hade troligtvis fått fart på eländet så småningom. Men jag konstaterar att något hänt med moderkort eller motsvarande eftersom båda hårddiskarna är skadade / borta. Detta hade inte kunnat ske samtidigt om det var själva hårddisken som fått en skada eller bara operativsystemet som fått något fel. Eftersom datorn har en del år på nacken har jag konstaterat att den nog har gjort sitt. Jag har satt dit en ännu äldre dator som i varje fall går igång. Se'n får vi se om det ska behöva bli en nyinvestering..

Det verkar som om Norska Posten (som äger bland annat Citymail) tycker att företagets rykte blivit för dåligt. Hur som helst ser jag att man ska byta namn. Bring ska bli det nya namnet på företaget som konkurrerar med att genom att ta mindre betalt ge en klart sämre service. Men vi som märker av den sämre servicen kan inte välja, det gör dom som skickar posten och får ett lite lägre porto. Fri konkurrens behöver inte innebära bättre service, när det gäller postutdelning innebär konkurrens sämre service.

Jag ser att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth just nu ligger risigt till. Bonniernätverket är besvikna och mobiliserar just nu hela armén för att sätta åt kulturministern och få henne avsatt. Bakgrunden är naturligtvis presstödet till Svenska Dagbladet (och Skånska Dagbladet). Först anmälde Bonnier (via Dagens Nyheter) stödet till sin konkurrent till EU. Man gjorde det anonymt, och förnekade först att det var dom som gjort anmälan. Så småningom började det hävdas att stödet till SvD och SkD bröt mot EU:s regler. Ett förslag togs fram på Kulturdepartementet som i huvudsak avskaffade stödet till SvD och SkD. Men då mobiliserades Svenska Dagbladets stödtrupper. Först kom det alltså fram att det var just DN som protesterat mot presstödet. Sedan kom det fram att man från EU inte alls hävdade att stödet i sig bröt mot reglerna. Och så småningom drog diverse SvD-vänner i olika tåtar och till slut ändrade sig Lena Adelsohn Liljeroth. Nu blir det bara en liten minskning av stödet. Och NU är Bonnierarmén förbannade. Dom hade ju hoppats på att bli av med två konkurrenter och få bli ensamma på marknaden (Dagens Nyheter i Stockholm och Sydsvenska Dagbladet i Malmö). Så här utanför är det nästan roligt att lyssna och läsa!

Skumrasksajten Pirate Bay fortsätter att utmärka sig. Bilder från obduktionen av de mördade syskonen Max och Saga lades ut på nätet via Pirate Bay. Av helt naturliga skäl vädjade familjen till Pirate Bay om att bilderna skulle tas bort. Först svarar man - "Det var ett ju ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej". Nästa svar var - "Handlar inte om respekt, handlar om yttrandefrihet och tillgång till information. Det är korttänkande moralister som du som vill ta bort yttrandefriheten genom censur och förbud som inte har någon respekt. Det är ingen som tvingar dig och de andra trollen att ladda ner det". Och på radion i dag hörde jag en representant för Piratpartiet försvara Pirate Bays hantering av ärendet. Om jag mot förmodan hade någon respekt för dessa båda företeelser tidigare är denna nu helt bortblåst. De som kräver ett totalförbud för Pirate Bay har mitt fulla stöd. Det handlar inte om yttrandefrihet, det handlar om att följa lagar och att visa moral och respekt. På den punkten vet man på Pirate Bay inte vad orden betyder!

2 kommentarer:

Anonym sa...

trodde du var för yttrandefrihet och inte censur. Det skriver du på FK Inifrån. Att ledningen censurerar och kväver anställda. Hur kan du då anse att P-Bay skall införa censur???

Sven Tycker sa...

Hela affärsidén bakom Pirate Bay är att hjälpa till att sprida material som helst inte ska spridas fritt. Det handlar alltså om upphovsskyddat material främst. Men även annat som det inte finns allmänintresse av att få spritt, mer än kanske av personer med sjuka hjärnor.

I det här fallet handlar det alltså om bilder på döda barn. Det finns inget allmänintresse av att se dessa bilder. Att förundersökningen är offentlig är något helt annat. De som tar del av denna på ett "anständigt sätt" gör detta för att kontrollera så att polis osv gör sitt jobb på ett korrekt sätt. Om då personer som mår dåligt av att bilderna sprids utanför de som kan ha anledning till att ta del av dom bemöts på det sätt som dom har bemötts säger tyvärr allt om den moral som härskar på Pirate Bay.

Jag är för yttrandefrihet och mot censur. MEN, alla rättigheter är förknippade med ansvar. Och det ansvaret saknar tyvärr affärsidén Pirate Bay.