torsdag 11 september 2008

Bygg mer vägar - och därmed basta

Högeralliansens taktik att varje dag läcka en ny liten del av Höstbudgeten för att få så mycket publicitet som möjligt fortsätter. I dag var det dags för en satsning på 10 miljarder på väg och järnväg (observera i vilken ordning det hela nämns). När man tittar på vad som ska göras är det Europaväg A, Riksväg B, Europaväg C, Europaväg D, Riksväg E, Vägtunnel F osv. Det är en ordentlig satsning på vägar både här och där, och för syns skull lite järnvägssatsningar på slutet. Men vägsatsningarna kommer först och är tydligen det man är stoltast över. Antagligen tycker man från Högeralliansen att det blivit alldeles för mycket tonvikt på järnvägar i debatten, så debattklimatet måste hyfsas till. Men var det inte just dom här högerdockorna som klagat på att sossarna satsat för lite på järnvägarna? Men det är väl med dom som med sossarna - det är mycket enklare att klaga. Vi får vara glada att det byggs lite fler motorvägar så att vi kan få upp biltrafiken och med detta bilförsäljningen. Jag såg att denna minskar, och det är ju inte bra för Volvo och Saab.

Och en moderat arbetsgrupp har ju kommit fram med ett förslag om att utsläppen från bilarna ska begränsas till nivåer som är klart under vad EU är på väg att bestämma. Undrar hur länge den arbetsgruppen får komma med förslag för partiledningen. Dom här förslagen är så radikala att man måste sätta ett kryss i taket. Och detta i Sverige, som är det land i Europa som köper de mest bensinslukande bilarna av alla. Ingen annanstans i Europa rullar det så många stadsjeepar och så få bensinsnåla småbilar som i Kungariket Sverige. Flest SUV:ar står det parkerat i de välmående villakvarteren kring Stockholm. Mest småbilar rullar det ute på landsbygden. Flest mil rullar bilarna i samma välmående villakvarter kring storstäderna. Det är dom som verkligen måste lägga om vanorna om utsläppen ska minska så radikalt som nämnda moderata arbetsgrupp föreslår. Det är väl för att ta ett steg i den riktningen som man satsar på nya fina motorvägar!?

Den irländska regeringen har utrett hur det kunde komma sig att irländarna röstade fel i folkomröstningen om EU:s nya grundlag. Och man har kommit fram till det radikala resultatet att irländarna inte visste vad dom röstade på. Dom var inte lika välinformerade som t.ex. svenskarna är om vad fördraget verkligen innebär. Dom hade helt enkelt inte förstått hur bra fördraget var, och därför röstade dom fel. Dumma folk - byt ut dom!

Johan Staël von Holstein som med buller och brak för kort tid sedan blev invald i Kulturrådet, lämnar nu nämnda råd med samma buller och brak. Det var ju alldeles för mycket att göra för den framstående entreprenören. Det hela inkräktade på hans arbete med företaget Iqube. Så företagets styrelse krävde tydligen av den gode Johan att han fokuserade på sitt jobb. Och Johan löd. Taskigt!

Eder skribent har under dagen haft en semesterdag. Angeli skulle besöka tandregleringen i Malmö, så vi hade båda tagit ledigt från jobb och skola för detta. Nu ringde man från nämnda tandreglering och berättade att tandläkaren var sjuk, men då var vi redan på väg, så det fick bli en dag ägnad åt att öka bruttonationalprodukten (dvs ökad konsumtion). Jag kan notera att det numera sitter Försäkringskassefolk på tåg både här och där i Skåne. Personalen åker runt till nya arbetsplatser både här och där. Åker man tåg i Skåne träffar man på sina gamla arbetskamrater lite här och där. (Dom där "här och där" blev nog lite för många. Tror ni inte det?) Hur som helst, kul att träffas, men anledningen (alltså kassans omorganisation som omplacerat personal både hit och dit) är kanske inte lika kul. Men det var ju kul att träffas som sagt.

Inga kommentarer: