måndag 1 september 2008

Ibland går det upp och ibland går det ner - eller Jan Björklund slår till igen

Maud Olofsson och Jan Björklund har under stort ståhej gått ut med löftet om att Vuxenutbildningen i kommunerna (KomVux) ska få 1,2 miljarder extra under de kommande tre åren (dvs 400 miljoner per år). När Högeralliansen kom till makten skar man omedelbart i sin första budget ner bidragen till KomVux från 1,8 miljarder till 1,2 miljarder, dvs med 600 miljoner om året. Det är bra att man åtminstone till en del återställer bidraget. Men det är inte mycket att skryta med.

Bristen på hyreslägenheter fortsätter att öka, och samtidigt minskar byggandet av hyreslägenheter. För att råda bot på det problemet avskaffade Högeralliansen alla former av stöd till byggande av nya hyreslägenheter. Effekten blev den önskade, det låga byggande förvandlades till i stort sett obefintligt. Därför är det skönt när gamlingar utan arvingar testamenterar hus till bostadssökande. Jag ser i Aftonbladet att Hertigen av Värmland fått sig testamenterad en liten gård söder om Trosa. Ökenäs gård håller på att rustas upp för en nätt summa för att ge lillknugen Carl Philip en liten sjövilla att tillbringa lite fritid i. Antagligen kommer lillpånken inte att tillbringa så många dagar där, han jobbar väl i varje fall heltid. Nä, nu ska jag inte vara ironisk utan tala klarspråk. Om man nu inte har någon arvinge, kan man inte komma på något mer behövande än lillknugen att skänka ännu ett hus till? Avskaffa monarkitramset och inför demokrati i landet!

För en tid sedan anslog Maud Olofsson 100 miljoner per år under tre år för att stödja kvinnligt företagande. Men än så länge har det inte blivit någon står succé. Endast en handfull sökande. Det blir pengar över...

Ett annat misslyckande är Vårdnadsbidraget. Och det blev tydligen ett ännu större misslyckande än vad de första siffrorna pekar på. En stor andel av de mycket få sökande som finns har bara sökt för några månader under sommaren för att förlänga sommaren. Som exempel kan vi ta stadsdelen Södermalm i Stockholm. Dit har kommit 20 ansökningar, varav en gällde för ett år. De flesta ville bara förlänga semestern lite och anmäler sedan barnet till dagis. Istället är det i invandrartäta områden där mammor som inte har en chans på arbetsmarknaden ser Vårdnadsbidraget som ett kapitaltillskott. Stadsdelen Rinkeby med 21 sökande för ett år framåt är den stadsdel där bidraget är populärast. Statistiken visar också att antalet pappor som söker Vårdnadsbidrag är mycket lågt.

Inga kommentarer: