torsdag 18 september 2008

Försäkringskassan = Förseningskassan

Till och med Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) har blivit informerad om att det är ganska usel service på Försäkringskassan. Ministern tycker att IT-systemet är dåligt och har gett Försäkringskassan i uppdrag att redovisa hur detta ska bli bättre. Och, hon påpekar att det inte kan bero på brist på resurser eftersom FK fått mer än dom begärt. Vad hon helt glömmer att berätta är att Försäkringskassan fick minskade anslag i Högeralliansens första budget och tvingades då säga upp personal. Och det är inte reparerat. Att sedan den nya centraliserade, toppstyrda stordriftskassan i många delar är ett fiasko som varken ministern eller FK-ledningen vill erkänna är en annan sida av problemet. Det har blivit bättre på sista tiden hävdar generaldirektör Curt Malmborg. Detta beror på extrainsatt personal i form av pensionärer som kallats tillbaka, studerande som jobbar extra osv.

Det svenska banksystemet är stabilt säger Finansinspektionen. I dag ja, men hur är det i morgon? De nu kraschade amerikanska finansbolagen fick av Moodys kreditvärderingsinstitut högsta betyg (A - AAA) vid senast klassningen. Om den klassningen var korrekt är det inte illa pinkat att konka mindre än ett år senare! Det är med blandade känslor jag konstaterar att spekulationsbubblan har spruckit med en stor smäll. Det handlar dels om skadeglädje och ett "vad var det jag sade". Men det är också en stor oro, för det är alla de som inte gjort miljon- (och miljardvinster) på bubblan som nu får betala upprensningen.

Förra året kunde direktören för Lehman Brothers kvittera ut 34 miljoner dollar (det är mer än 200 miljoner kronor...). I början av veckan konkade hela ruljansen. Dirrarna på Freddie Mac och Fannie Mae fick båda ut löner och bonusar på motsvarande 100 miljoner kronor. För några veckor sedan fick amerikanska staten ta över det hela. Bossen på investmentbanken Goldman Sachs som på ett år sett hela vinsten raderas fick förra året motsvarande 450 miljoner dollar. Och nu får som sagt de amerikanska skattebetalarna rädda hela konkarongen medan de pengakåta slipsnissarna drar sig tillbaka till solstolen en tid med sina miljonbonusar i avvaktan på en ny bubbla att blåsa upp.

Nationalekonomen Daniel Waldenström har kommit fram till det ytterst sensationella resultatet att globaliseringen av ekonomin har främst gynnat kapitalägarna. Oj, det hade jag inte kunnat tro!

OKG som äger Oskarshamns kärnkraftverk åtalsanmäls av Strålsäkerhetsmyndigheten. Anledningen är de katastrofalt usla säkerhetsrutiner som det visade sig gällde i samband med en inspektion för en tid sedan. Ingången till kärnkraftverket var inte alltid bemannad, vilket innebar att vem som helst kunde ta sig in. Högsta säkerhet? Hrm!

Inga kommentarer: