torsdag 4 september 2008

Shoot 'em

USA:s (kanske) nästa vicepresident, Sarah Palin, höll tydligen i natt sitt tal till det republikanska partiets partikonvent. Sarah är en långvarit medlem i NRA, National Rifle Association. Den organisation i USA som ivrigast kämpar för rätten att bära vapen i USA. Varje år skjuts i USA 30.000 personer till döds. Skulle vi överfört detta till svenska förhållanden så skulle närmare 1.000 svenskar ha skjutits till döds. Den statistik jag hittar på SCB om brott där skjutvapen använts för att döda säger att antalet svenskar som skjuts till döds är ungefär 50 på ett år. Vilket alltså ska jämföras med 30.000 i USA. Tror någon sansad människa att det innebär att amerikanen är tryggare? Amerikaner är inte riktigt kloka!

Jag såg förresten lite andra statistiksiffror om man jämför USA och Sverige. Förväntad medellivslängd för en amerikansk man är 75,1 år, för en svensk man är det 78,6 år. Undrar hur många månader som den amerikanska siffran sjunker just pga alla som skjuts ihjäl? Spädbarnsdödligheten i Sverige är 0,3%. I världens rikaste land är den 0,7%. Fast där handlar det lyckligtvis inte om att dom skjuts ihjäl. Utan på dålig hälsovård för den som inte har det gott ställt.

Regeringen har fortsatt utrensningen av opassande generaldirektörer. Nästa man på tur var Göran Enander på Skogsstyrelsen. Officiellt fick han sparken eftersom det förekommit hård kritik mot den ekonomiska styrningen. Inofficiellt är skälet att Göran Enander allt för mycket tagit ställning för naturintressena mot skogsindustrin och liknande. När åker Curt Malmborg från Försäkringskassan? DET vore på tiden!

USA gjorde i går en räd in i Pakistan på jakt efter talibankrigare från Afghanistan. Enligt officiella amerikanska uppgifter dödades ett 20-tal talibaner. Enligt officiella pakistanska uppgifter dödades minst 20-talet civila pakistanier. Och den pakistanska regeringen lämnade i dag in en officiell protest mot det amerikanska intrånget på pakistanskt territorium.

I går gjorde man från Högeralliansen ett gemensamt utspel om sänkt skatt till pensionärerna. Fast det visar sig vid granskning att det inte handlar om så mycket pengar. Fortfarande är Sverige det enda industrialiserade land där den som är gammal, sjuk eller arbetslös bestraffas genom att få betala mycket högre skatt än den som jobbar. I dag gjorde samma fyra företrädare ett utpsel med några nya miljarder till psykiatrin. Undrar vilket gemensamt utspel som ska göras i morgon. Paniken verkar sprida sig ordentligt för opinionssiffrorna.

Google har släppt en betaversion av en egen webbläsare som heter Chrome. För mig är den ointressant eftersom den bara fungerar i XP och Vista vad jag kunde se. Men jag såg en liten test som gjorts av hur mycket de olika webbläsarna följer den webbstandard som är fastställd. Vann gjorde naturligtvis den bästa av dom alla, Opera som i sin senaste version fick 83 poäng av 100 möjliga. Chrome fick 78, Firefox fick 71 medan senaste Micro$oft Internet Explorer fick 14 poäng och kom ohjälpligt sist. Men eftersom den finns förinstallerad så är det flest som använder den. Trots att alltså Internet Explorer i detta testet var sämst tvingas man som t.ex. Operaanvändare någon gång då och då använda MS Internet Explorer. Detta eftersom webbsidesmakare gör sidorna inte efter standard utan för att passa just Micro$ofts produkt.

Inga kommentarer: