lördag 13 september 2008

Stackars Försäkringskassan

Tidningen Computer Sweden fortsätter att berätta om miljardrullningen inom Försäkringskassans IT-satsning. CS gör en bedömning att slutnotan kommer att hamna kring 10 miljarder för att utveckla det nya datorstödet. CS bedömning verkar vara att Försäkringskassan gjort en felbedömning och felaktiga uppköp. Man valde efter anbud att anlita SAP. Och precis efter att man valt SAP lade dessa ner sin egna utveckling av standardlösningar till socialförsäkringar efter en överenskommelse med konkurrenten Cúram Software (som hade förlorat upphandlingen till Försäkringskassan). Resultatet är att nu måste allt göras speciellt för Försäkringskassan - till högre kostnad (för Försäkringskassan). Slutresultatet är att man inte får det man ville ha, men till en högre kostnad. Ännu mer illavarslande för de anställda, som ju är den som får bekosta de ökade IT-kostnaderna genom besparingar på personalen. Computer Sweden skriver det inte rakt ut, men antyder att man tycker Försäkringskassan blivit lurade.

I en liten notis ser jag ett nytt skäl till varför Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) gett Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander sparken. Eskil Erlandsson (c) har satsat stort på att öka skogsproduktionen eftersom denna tar upp stora mängder koldioxid. Det är alltså bra för miljön med skogsindustri. Enligt en rapport från Göran Enander som inte blivit publicerad är skogens upptagande av koldioxid inte alls så stor som Eskil Erlandsson hävdar.

Det svenska försvarsbeslut som Högeralliansen beslutade om nyligen hade uppenbarligen mycket lite på fötter. Ett litet kort krig långt från oss fick hela det politiska etablissemanget att byta åsikt på några veckor. Den georgiska attacken mot Sydossetien och den på detta följande ryska attacken mot Georgien kastade på några veckor om hela försvarsbeslutet. Den typen av ofullständiga underlag och ryckighet i försvarspolitiken har inte ens Sverige råd med. Det är faktiskt bud på att alla ansvariga borde avgå och lämna plats för politiker som kan fatta långsiktiga beslut och sedan våga stå för dom. Nu har militäretablissemanget lyckats - igen.

Wall-E njuter av en stjärnklar himmel
Helgens biobesök blev Wall-E tillsammans med Angeli. Kevin var erbjuden att också följa med, men som har uttryckte det: - "Jag klipper hellre gräsmattan". Så medan Angeli och jag på eftermiddagen satt i salongen på Filmstaden i Helsingborg och njöt av Wall-E och Eva gick han och slet med gräsklipparen. Taskigt för honom! Wall-E är en riktigt söt animerad film, men samtidigt med ett budskap också. Wall-E är en ensam efterlämnad städrobot på jorden sedan människan för mer än 700 år sedan lämnat planeten för ett avslappnat liv i rymden. Wall-E fortsätter att städa undan allt skräp på jorden tillsammans med sin enda vän en liten insekt som verkar vara det enda levande på hela planeten. Wall-E har börjat bli nostalgisk och samlar souvenirer i sitt lilla krypin. Ända tills Eva dyker upp. En ny modern robot utsänd av människorna för att inspektera världen. Och Wall-E blir kär! Hur som helst är filmen en film med flera budskap. Nedskräpningen har förstört vår planet. Människan har blivit så lat på sin rymdfarkost att man knappt kan röra sig utan sitter i liggstolar som far runt. Och över allt härskar ett reklambudskap som försoffar hela mänskligheten medan tekniken tagit över och styr över våra liv. Ja, ända tills Wall-E och Eva gör revolution! Gå och se Wall-E! Jag ger filmen 4 kretskort. Och väntar på att Disney ska få världens befolkning att göra revolution mot det förljugna kapitalistiska samhället!

Och apropå Johan Staël von Holsteins avhopp från Kulturrådet så ser jag att han hyllat sitt mönsterland - Singapore. En av världens mer utvecklade diktaturer. Men för Johan passar det bra, det är ju rätt åsikter som styr med hårda nypor! Bara flytta du dit!

3 kommentarer:

Anonym sa...

TYPISKT EN ICKE PRODUKTIV MÄNNIKA SOM DIG SOM ÄR FYLLD AV JANTE ATT HACKA PÅ Johan Staël von Holsteins.

Jobba du vidare med censuren. alla som har en annan åsikt skall censureras eller flytta til asien.

Eller hur var det nu? Just det man skulle ha offentlighetsprincipen men man skulel ta ansvar. Frågan är vem som skall bedömma vad som är ansvarsfullt. PINSAMT ÄR VAD DU ÄR. Och censurerar mig kommer du väl göra.

Anonym sa...

LÄMNA INGA FLER KOMMENTARER PÅ MIN SIDA. DINA ÅSIKTER ÄR INTE DEMOKRATISKA.

Sven Tycker sa...

Nä du, jag censurer dig inte. Även om jag inte riktigt förstår ditt inlägg.

Däremot det andra inlägget som någon (du?) skrivit under förfalskad signatur kommer inte att publiceras. Dels eftersom signaturen är falsk och dels eftersom de synpunkter som framförs inte har ett dugg med vad som står på Sven Tycker att göra.