tisdag 23 september 2008

Ännu en skoltragedi

Minst 10 skolelever sköts ihjäl av en skolkamrat i Finland i dag. Det är den andra skolmassakern i Finland på mindre än ett år. Vad är det som gör att detta sker i just Finland? Enligt Major Björklund (fp) så är ju den finska skolan den bästa i världen, så det kan ju verkligen inte bero på problem i skolan. Kanske kan det finnas något samband med det faktum att Finland (näst efter USA) är det land som är mest översållat av skjutvapen. Det som hänt är en tragedi för alla inblandade och för hela Finland. Men, det är kanske dags att på allvar se över vapenlagarna i Finland. Och kanske ifrågasätta om den finska skolan är så jättebra som den utpekas som. Något verkar inte fungera tillfredsställande.

Henrik von Sydow som är moderat talesman i polisfrågor har tydligen ställt upp bakom de batongpoliser i Malmö som protesterat mot Malmöpolisens taktik under demonstrationerna i Malmö under det Sociala forumet. Henrik och dessa poliser tycker tydligen att det är bättre med ett rejält upplopp med batonger och gatsten än att man låter bli att bli provocerad av den lilla grupp ligister som vill ha ett rejält slagsmål Slutresultatet av polisens lugna taktik blev mindre skadegörelse den aktuella helgen än en normal helg. Det är skönt med en äkta betongmoderat som kan bekänna färg!

Till söndagens notering om problemen för partikelacceleratorn vid CERN i Genève kan vi tillägga att vi får en ytterligare respit. Det visar sig nämligen att problemen är större än först förmodat. Senaste budet är att man räknar med att starta upp anläggningen på nytt först i mars-april nästa år. Men å andra sidan sparar man lite pengar genom att man inte kan köra anläggningen under vintern när elströmmen är som dyrast. Anläggningen drar elström motsvarande en normal schweizisk kanton.

På Aftonbladet kan man genom att svara på en massa frågor om vad man tycker få veta vem av de amerikanska presidentkandidaterna som man ligger närmast. Inte helt oväntat bör jag själv rösta på Barack Obama. Men faktum är att när det gäller Economy så ligger jag närmast John McCain. Och när det gäller National Security så verkar inte någon av kandidaterna passa mig. Som ni förstår är frågorna anpassade för amerikaner. En del verkar helt obegripliga för en svensk.

Och när vi nu ändå pratar om John McCain så verkar han få problem med att dels har en av hans närmaste män visat sig ha varit homosexuell de senaste 10 åren (med en vicepresidentkandidat som hävdar att homosexualitet kan botas med förböner så är detta allvarligt). Amerikanska bilarbetare har också börjat tvivla på hans ärlighet efter hans påstående om att han alltid köper amerikanskt när det visar sig att bland hans 13 bilar finns folkvagnar, Honda, Lexus osv. Miljövänner undrar vad han ska med 13 bilar överhuvudtaget. Och amerikanen i allmänhet undrar vad han vet om folk i allmänhet när han visar sig inte veta hur många hus han egentligen äger (det visade sig vara 13). Fast det blir ju bara en bil per hus, inget onormalt med det?

I slutet av söndagens Efter Tolv på P1 fick Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg förklara sig. Och det var de sedvanliga bortförklaringarna. Men den gode Curtan ljög också. Efter ett lyssnarinlägg om att Försäkringskassan ju faktiskt inte vill träffa sina kunder så hävdade den högst ansvarige att så är inte alls fallet. Men, det är ju precis så det är! För att "de försäkrade" inte ska komma och störa så har de flesta lokalkontor i princip lagts ner. Och möjligheten att få träffa handläggaren är i princip avskaffad i de flesta fallen. Det är inte ens meningen att man ska få tala i telefon med sin handläggare. Han/hon ska i de flesta fall hemlighållas. Varför ljuger du Curt?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Curt ljuger inte!!!

Det är du som inget kan om den nya försäkringskassan. Vi tar emot fler samtal och mer personliga möten idag i den nya orgaisationen jämfört med för två år sedan innan omorganisationen. Och nu är vi 2000 personer mindre.

Sven Tycker sa...

Att kassan tar emot fler samtal kan jag tänka mig. Och till det en massa som gett upp med att vänta i telefonkön. På de flesta orter går det ju knappt att besöka Försäkringskassan längre. Däremot kan jag inte tro att det är fler personliga besök, då ljuger du ordentligt med statistik. Fast det är klart räknar du inte besök utan just "bokade personliga besök" så kanske. Men jag tvivlar. I varje fall inte på småorter.

Men det är ju skönt att det finns NÅGON som är nöjd med den nya Försäkringskassan. Jag har inte träffat personligen någon gammal handläggare som är det. Och jag har sannerligen inte träffat någon "gammal kund" som är det. Dom ruskar mest på huvudet och undrar vad byråkraterna i Stockholm håller på med.