fredag 5 september 2008

Mer tåg - men inte tillräckligt snabbt

Kasrta över Skånetrafikens tågtrafik 2016
Skånetrafiken har på sin hemsida lagt ut information om framtidsplanerna när det gäller järnvägstrafiken i Skåne. Detta i form av kartor för 2008, 2012, 2016, 2020, 2030 och 2037. Och man kan här följa hur trafiken ska utökas. För Åstorps del noterar jag att till 2012 har Pågatågstrafiken som i dag går Åstorp - Helsingborg utökats så att den från Åstorp fortsätter till Klippan (med uppehåll i Kvidinge) och att den från Helsingborg fortsätter till Ängelholm (Förslöv). Den utökade trafiken under rusningstid ska köra vidare från Klippan till Hässleholm. Till detta kommer linjen Helsingborg - Kristianstad som vad jag kan se är tänkt att fortsätta till Karlshamn i Blekinge. Först 2016 är trafiken på Söderåsbanan med på kartan. Dvs en tåglinje Åstorp - Malmö via Billesholm, Kågeröd, Svalöv och Teckomatorp och sedan vidare via Lommabanan till Malmö. Nästa förändring är först 2030 då man tydligen hoppas på att en tunnel mellan Helsingborg - Helsingör är klar för då är det inritat en linje Kristianstad - Danmark som då går via Åstorp och sedan Kattarpsbanan till Helsingborg och sedan tunneln under Sundet. Det tror jag vad jag vill tro om det! 2037 har man till och med snabbtågslinjen från Stockholm inritad. Utökningen av trafiken på Skånebanan ligger som jag förstår det mycket nära i tiden. Men det är beklagligt att Söderåsbanans öppning flyttas fram 2 år varje år. Den skulle enligt de ursprungliga planerna ha varit igång i dag. Och det är även tragiskt att man inte låter tågen fortsätta till Ängelholm från Åstorp.

Dagens utspel från Högeralliansen stod kd:s Göran Hägglund för. En miljard ska satsas på att premiera de landsting som (har god ekonomi och) klarar av att korta vårdköerna. Vi väntar med spänning på nästa sändning (med nytt valfläsk i form av läckage från kommande budget från en Högerallians som börjar få panik över de usla opinionssiffrorna).

Från USA rapporteras att John McCain nu hållit sitt tal till republikanernas konvent i St. Paul. Han lovade bland annat att borra efter mer olja och satsa på kärnkraften...

Och i går satt den tyska regeringen i krismöte för att diskutera vad man skulle göra med skandallagringen av kärnavfall i en nedlagd saltgruva i Wolfenbüttel. Beslutet blev att gruvan skulle lyda under kärnavfallslagen istället för gruvlagen. Hur man rent praktiskt ska göra med 126.000 läckande tunnorna med avfall från tyska kärnkraftverk vet man inte. Det här är lyckligtvis bara låg- och medelaktivt avfall. Avfall som bara måste förvaras i kanske 1000 år. Det riktigt högaktiva avfallet som ska slutförvaras i 100.000 år är något annat. Tänk på den siffran en gång till: Etthundratusen år! Tänk sedan på vad som hänt på jorden under de tidigare 100.000 åren. När var det Neanderthalarna dog ut? Är det ansvarsfullt att gräva ner avfallet och sätta upp en skylt?

Min egen lokala tidning kan ibland överraska ordentligt. Helsingborgs Dagblad som är en klart borgerlig tidning (numera ingår t.ex. den klart moderata Nordvästra Skånes Tidningar i koncernen) har ibland åsikter på ledarplats som förvånar. I dagens tidning hittar vi t.ex. en ledare som verkligen går emot strömmen. Man tycker i HD, i motsats till en nästan enig kritikerkår, att det var riktigt av Riksbanken att i går höja räntan. Jag hörde bland annat någon som snott mitt eget uttryck, räntetalibaner. Fast många av kritikerna verkar inte veta vad dom talar om. Dom tycker nämligen att Riksbanken inte borde höjt räntan eftersom detta riskerar att ytterligare bromsa konjunkturutvecklingen. Men då har dom glömt att dom för inte så många år sedan hyllade det faktum att Riksbanken enligt sina stadgar bara ska ta hänsyn till inflationen. Allt annat får inte vägas in i bedömningen. Felet är alltså inte att Riksbanken höjer räntan, felet är att Riksbanken ålagts att bara se till inflationen och inget annat.

En annan överraskande ledare i dagens HD handlade om att skolor och annan offentlig service borde satsa mer på intraprenad. Dvs att man skulle minska på att sälja ut verksamhet (som städning, matlagning osv) till utomstående och istället sköta det själva. Det blir nämligen bättre på det viset. Undrar hur många privatiseringstalibaner som säger upp prenumerationen på tidningen i ren desperation?

Inga kommentarer: