lördag 27 september 2008

All terrorism är av ondo

I Israel har de judiska terrorgrupperna åter väckts till liv sedan fredsförhandlingar med palestinierna går framåt (om än mycket sakta). Nyligen gjordes ett försök att mörda Jerusalemprofessorn Zéev Sternhell med en bomb. Från stora grupper av bosättare har det framförts förståelse för mordförsöket. Anledningen är naturligtvis att flera ledande israeliska politiker gjort yttranden som kan tolkas som att man insett att en förutsättning för fred är att ockuperad mark återlämnas och det innebär att bosättarna måste flytta.

Det finns tillfällen då man ångrar vad man gör. I morse gav jag mig f-n på att jag skulle få vår elektroniska våg att fungera. Och efter att ha experimenterat lite lyckades jag till slut få den till att visa 0,0 kg som startvärde. Efter att ha ställt mig på vågen ångrade jag bittert att jag gett mig in på projektet - 87,3 kg. Fast jag var ju faktiskt påklädd och hade både glasögon och armbandsklocka också på. Så det påverkade ju... Och kanske fungerar den inte som den ska heller?

Att vi lever i olika världar vet vi. En del har det "ganska" gott ställt. Andra har det lite mer knapert med tillgångarna. Och ett bekymmer när makthavarna fattar sina beslut är att dom har inte en aaaning om vilka villkor som gäller för stora grupper som dom fattar sina beslut för. När den norske miljardären Stein Erik Hagen (mannen bakom Orkla som bland annat äger Abba och Felix) i en tidning skulle ge lite spartips, så tipsade han bland annat om att man kunde ju skicka skjortorna till London för att bli omsydda när kragarna var lite nötta. Istället för att slänga och köpa nya. Jag är fullt övertygad om att en mycket stor andel av den norska befolkningen skulle kunna tjäna massor av pengar på det!

Och apropå att inte ha en aning om andra människors villkor så kan man ju passa på att hacka lite på Försäkringskassan (och andra myndigheter och företag också). I sin iver att bli moderna avskaffas den personliga servicen och kunderna förutsätts sköta kontakterna via Internet och telefonikundtjänster. Varvid plötsligt en stor grupp människor helt stängs ute. Dom har inte Internet, och har inte råd att sitta 20 minuter i telefonkö till ett 0771-nummer. Den enda telefon dom har råd med är ett mobilabonnemang med betalkort. Och där finns ofta inte pengar nog för att sitta i en så lång telefonkö. Men antagligen resonerar Försäkringskassan (och de andra myndigheterna och företagen som avskaffat den personliga servicen) som så, att de som har så lite pengar är vi inte intresserad av. Detta blir ett utmärkt sätt att gallra bort dom olönsamma.

Och när vi ändå är inne på "Hacka-på-Försäkringskassan"-temat så hittade jag i går följande små rader på Bonussidorna i Aftonbladet under + och -. - "Nu ska soc sätta dit "sina" bidragsfuskare, förebild Försäkringskassan. Fråga på det: när ska någon "sätta dit" Försäkringskassan för att de fuskar med att betala ut pengar i tid?" Bra fråga!

Och apropå att vi har en lite snedvriden resursfördelning här i världen. Sveriges första whiskyaktion ska hållas den 7 oktober. Utropspriset för en flaska Macallan från 1946 är 24.000 kronor. Om någon har den summan över för att köpa en gammal flaska whisky så finns det all anledning att återinföra förmögenhetsskatten!

4 kommentarer:

Anonym sa...

lustigt att du alltid lika onyanserat hackar på FK. Att sätta dit bidragsfuskare trodde jag var något bra?!?

FK har inte alls strypt kontakten med sina kunder. Vi har bara fokuserat personliga möten i de försäkringsslagen där personlig kontakt ger en mer effektiv lösning, exempelvis inom sjukförsäkringen. Mne inom föräldrarpeng så finns det självbetjäning, chatt och bra möjligheter att lösa försäkringen i allefall.

Det du och många andra idioter inte verkar fatta är at det rör sig om era skattepengar. Vill ni inte betala mer skatt så kan vi inte anställa mer inom offentlig verksamhet, kan vi inte göra det så kan vi inte heller träffa alla kunder live. Skulle vi göra det så skulle handläggningstiden ta dubbelt så lång tid. Så tänk lite lite grann innan du skriver nästa gång och bara klagar...

Sven Tycker sa...

Jag ska försöka att inte använda onyanserade ord i debatten. Om jag onyanserat hackar på Försäkringskassan eller framför en kritik som finns hos de flesta är det uppenbart att vi är helt oeniga om. Jag har i min hemkommun inte träffat en enda människa som varit positiv till den nya Försäkringskassan. Men, kanske finns dom. Jag har inte heller träffat någon handläggare som är positiv (men fått mejl och kommentarer från ett par stycken).

Försäkringskassan HAR strypt stora delar av möjligheterna till personlig kontakt med myndigheten. Det finns många människor som faktiskt behöver personlig hjälp med att få förklarat, få hjälp med blanketter osv. Och det är inte bara sjukskrivna. Att inbilla sig att det inte finns personer som ska ha föräldrapenning, ska söka bostadsbidrag osv och som inte vill prata med en handläggare är naivt. Många klarar den typen av kontakt via Internet och telefon. Men inte alla. Men dagens Försäkringskassa är byggd för den unge och etablerade i samhället. Inte för den svage, den äldre, den som har problem redan innan.

Jag har gamla T-shirts från Försäkringskassan där det står "det finns många vägar till Försäkringskassan". Dom bär jag inte längre. Jag skäms!

Och, jo visst ska den som fuskar sättas åt. Den som lurar socialförsäkringen, den som lurar det sociala, den som lurar försäkringsbolaget eller den som lurar alla oss andra med skattefiffel. Men kontrollerna får inte bli så intensiva att dom går ut över den ärlige. När det gäller skatterna ska det istället förenklas (inte jagas skattefifflare). När det gäller privata försäkringar är försäkringsbolagen rädda om sina kunder och går varsamt fram. Men när det gäller Socialförsäkringarna verkar inte den hänsynen vara lika allmän. Och detta trots att fifflet med t.ex. bilförsäkringar är klart högre än med socialförsäkringar. Och skattefiffel kostar samhället mycket mer pengar än fusk med socialförsäkringar.

Men jag ska tänka på dig nästa gång jag kommenterar Försäkringskassan.

Anonym sa...

Fortfarande fattar du inte poängen. Du har ju helt fel när dey gäller FK. Den nya organisationen klarar av flera telefonsamtal och fysiska besök en vad den gamla organisationen gjorde. Sedan så tycker jag att du skall sätta lite större hopp till de äldre som byggt upp samhället, de är fullt kapabla att hantera internet skall du veta.

Föräldrarpengen funkar alldeles utmärkt där alla föräldrar fixar sitt bidrag över nätet. De som ej kan it eller har ett behov av personlig kontakt kan därmed få det i och med att resurserna nu finns då majoriteten kan sköta sin försäkring själva.

Hur menar du att jakten på skattefuskara går ut över de ärliga? Är de ärliga så har de väl inget att dölja?

Dina enklare tankar och kritik påminner mycket om högerextremas sätt att förkasta det samhället vi lever i och får på så vis med sig enkla poäng men som inte leder till något direkt iqhöjande debatt.

Sven Tycker sa...

Jag tror att det är du som inte har full koll på vad folk i allmänhet ute i landet tycker om "den nya Försäkringskassan". Att påstå att man klarar fler besök än tidigare är en ren lögn eftersom man i de flesta ärenden inte kan få till ett besök. På de flesta orter finns Försäkringskassan knappt representerad.

Jag misstror inte de äldre att ha kunskap att klara data och IT. Men dom är många som inte gör det. Jag behöver inte gå längre än till mina egna föräldrar. Och dom är inte ensamma.

Jodå, de flesta fixar föräldrapenningen via nätet. Men inte alla. Det är t.ex. tur att FP:n är slut för för den dyslektiska mamma som regelbundet kom och fick hjälp med blanketterna när "vi" hade en fungerande personlig service.

Om du drar likheter mellan mig och högerextremister vet du inte vad du talar om. Skillnaden mellan dig och mig är kanske att jag inte köper allt som överheten påstår utan jag ifrågsätter och har dessutom istället daglig kontakt med de som blev lämnade utanför.