söndag 7 september 2008

Födelsedagsfirande

I går firade er skribent födelsedag. Inte 65 visserligen, men omvända siffror, 56 alltså. Och det är ju inte så mycket att fira det heller. Jag konstaterade i fredags med en av mina "klienter" som socialsekreterare att som barn är varje födelsedag ett nytt steg som man strävar efter. Sedan kommer ungdomen när egentligen 18 och 20 är det enda att sträva efter. Sedan är där inget förrän 65... Jag brukar "fira" dagen med att hålla mig undan genom att ta en semesterdag och tillbringa denna för mig själv i Köpenhamn. I år bröt jag traditionen och tillbringade, som jag skrev i går, en del av dagen med att svära över en kraschad dator.

Apropå att det tydligen är dansbandens dag, så vill jag påpeka att jag tycker dansbandsmusik är en pina. Allra värst är Flamingokvintettens Sjätte september!

Till kvällen hade Kevin framfört önskemål om biobesök. Mumien: Drakkejsarens grav. (eller kjejsare som jag sett det stavas i flera annonser). Filmen är tydligen den tredje i en serie om uppväckta mumier som sprider död och förintelse tills vår hjälte (våra hjältar) har hunnit reda ut det hela. Slutet antydde en fortsättning i del fyra med en mumie i Peru.... Den här filmen har sin grund i den kinesiska terrakottaarmé som finns att beskåda i Xian i Kina. En imponerande syn kan jag berätta. Jag har sett den med egna ögon. För övrigt är filmen en blandning av sanning och myt och till detta lite sägner och förvanskningar, och lite rena lögner. Vi får bland att annat träffa ett antal Yetin. Och besöker Shangrila i Himalaya. Det är mycket action, mycket trickfilmande och en hel del skratt. Och till det naturligtvis lite romantik. Jag tvekar om jag ska ge filmen 3 eller 4 lergökar. Men eftersom filmen började försenat, så att vi fick ta ett senare tåg hem så är jag lite på dåligt humör. Det blir bara 3,5 lergökar.

Annars var det kul att träffa min gamle kollega Robert från Försäkringskassan. Undrar när jag får träffa en försäkringskasseanställd som är positiv till Försäkringskassans förändringar? Än så länge har det inte skett. För övrigt hoppas jag att Hampus får tillbaka sitt Swedbank Visakort. Han hade glömt det i biljettautomaten på Knutpunkten i Helsingborg. Jag lyckades leta rätt på en ordningsvakt som lovade lämna det vidare så att det nådde sin rätta ägare. Man skulle kanske begära hittelön?

Slutlgen ser jag att Försäkringskassan ska få mer pengar. Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) ska anslå 250 miljoner extra i år och 250 miljoner extra nästan år. Se'n kan man spara ner igen säger hon. Pengarna ska användas, så som det presenteras på Dagens Nyheter, till att utbilda och klara av den nya sjukförsäkringen. Vilket ju tyvärr visar att socialförsäkringsministern inte riktigt fattat var problemen ligger. Det är tydligen tänkt att bli några extra anställda för att jobba med sjukpenningen, som sedan kan sparkas ut igen om några år!

4 kommentarer:

Anonym sa...

JAG OCH MÅNGA MÅNGA MED MIG ÄR STOLTA FKANSTÄLLDA. Kom och besök oss i Malmö. Vi är personliga handläggare och tycker den nya försäkringen är underbar. Äntligen en tydlighet och något att jobba med i rehabarbetet.

Sven Tycker sa...

Det är kul att du trivs. Och du tillhör också den lilla grupp som får fortsätta att ha kontakt med de vi ska betjäna. Du har, om man så säger, dragit vinstlotten. Ni är den prioriterade gruppen. Vi andra som förvisas till produktionsfabriker på några enstaka platser i landet. Där man beskriver det som något positivt att man ska slippa ha kontakt med våra försäkrade. Som fått besked om att har vi redan fått en placering har vi inte rätt att söka en annan placering inom verksamheten. Det är (var) vi som drog nitlotten och kanske inte är lika positiva.

Jag träffar ju regelbundet gamla arbetskamrater (eller pratar på telefon med dom). Och jag har inte träffat på någon som är så positiv som du. Däremot är kritiken just från den grupp du har glädjen att tillhöra inte så stor. Men bland alla andra har jag inte träffat någon positiv. Dom finns nog, men jag har inte träffat dom.

GRATTIS! Du drog vinstlotten.

Däremot har jag inte träffat någon försäkrad (bosatt på en av de mindre orter som överges) som har något positivt att säga.

Anonym sa...

Jag jobbar på NFC och ser äntligen nyttan och möjligheten att utföra ett bra handläggarjobb när vi inte behöver ta drop in besök som inte har något syfte.

Kom inte och säg att vi lyckliga är en lite grupp som trivs. Vi är många och stolta!

Sven Tycker sa...

Grattis!

Jag har inte träffat någon av er, men det är ju positivt att ni finns. Eftersom jag tror på idén med en allmän försäkringskassa är det ju illavarslande när alla jag träffar inte trivs utan tycker att vi är på fel väg. Jag och många med mej har jobbat alla dessa år på Försäkringskassan eftersom vi trivs med att träffa människor, att ha kontakt med människor. Men det är ju tur för verksamheten att det även finns dom som helst slipper den mänskliga kontakten och hellre sitter och knattrar på ett tangentbord och tittar på en dataskärm.

Du är kvar och trivs, jag har bytt jobb och får fortsätta träffa levande människor. Bra för oss båda!