lördag 20 september 2008

På fotoutflykt

Rya kyrkoruin i höstskrud
Större delen av lördagen har ägnats åt en fototävling arrangerad av fotoklubben i Örkelljunga med deltagare från Höganäs och Åstorps fotoklubb. Sammanlagt 21 deltagare har varit på besök i Östra Spång, Eket och vid Rya kyrkoruin. Bilden är tagen inifrån och ut genom att av fönstren i vad som återstår av kyrkan som ursprungligen byggdes på 1200-talet. Jag såg en anteckning i gästboken som lydde: "Bygg bättre kyrkor, Gud". Själv måste jag säga att det är ganska bra att det finns rester kvar...

För de som inte vet hur en fotomara går till, så kan jag berätta att deltagarna får vid starten en film att stoppa i kameran och ett antal ämnen att fotografera. Sedan gäller det att ta två kort under varje ämne, i rätt ordning. Dvs 12 ämnen - 24 bilder. Sedan sitter en jury och bedömer vilka bilder som är bäst, och flest poäng sammanlagt vinner. Jag för min del satsar starkt på att inte komma sist i varje fall. De 12 teman vi hade att röra oss med denna gången var: Köpcentrum/Skåneporten, Vägstråk, Färgglatt, Stenformation, Vattenmiljö, Utstickande, Mitt deltagarnummer, Snickarglädje, Nivåskillnad, Golfspel, Rya kyrkoruin och Gemenskap. Nu får vi se vad juryn tycker om min fantasi?

Jag såg för någon dag sedan att EU hotat med att dra in gårdsstödet till svenska jordbrukare. De svenska betesmarkerna är alldeles för igenvuxna. Det växer för många träd på betesmarkerna. Det får enligt EU:s regler finnas maximalt 50 träd per hektar! Vad är det egentligen för dumheter. Det är väl trevligare med betesmark med björkdungar och andra träd än "öppna landskap". Hela systemet med EU:s jordbrukssubventioner är sjukt. Fortfarande går väl mer än halva EU:s budget till att betala bönder för att odla, för att inte odla eller kanske för att göra bådadera. Låt jordbruket klara sig själv, precis som andra näringar. Men, det vågar dom inte besluta om dom fegisarna.

Sedan Riksbankerna (dvs vi skattebetalare) har pumpat in hundratals miljarder i börssystemet vände börserna runt om i världen upp i ett glädjeskutt. Den här marknaden som hela tiden kämpar för att vara så avreglerad som möjligt, att hålla staten ute så mycket som möjligt har alltså behövt hjälp av staten för att rädda sina pengar. Politiker (t.ex. republikanernas presidentkandidat John McCain) talar om att införa mer reglering. Trots att man för några veckor sedan hyllade den avreglerade marknaden. Läser man i affärstidningar som Veckans Affärer så kan man se den ena kommentatorn efter den andra beskriva att det var en uppblåst bubbla som brast, och att det var en självklarhet att så skulle ske. Varför skrev dom inte det medan bubblan blåstes upp?

Jag såg förresten att den genomsnittliga utvecklingen av våra PPM-fonder sedan starten ungefär motsvarar vad bankräntan hade gett. Observera att dessa beräkningar gjordes INNAN den senaste bubblan sprack. En stor anledning till att det inte blivit bättre är de höga kostnaderna för att administrera och förvalta systemet. Det är inte alla vi som tvångssparar i PPM-systemet som blivit förmögna på våra PPM-fonder, det är förvaltarna, bankerna, investmentbolagen som blivit förmögna. Tack för det!

Inga kommentarer: