onsdag 3 september 2008

Alla klankar på Försäkringskassan

Försäkringskassan ska få en överrock. Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) har nu tydligen lagt fram det förslag som aviserats om att inrätta en helt ny myndighet som ska kontrollera Försäkringskassan. På den gamla goda tiden var Riksförsäkringsverket den övervakande myndigheten och de olika Försäkringskassorna (en i varje län) de som utförde jobbet. För ett antal år sedan slogs hela midevippen ihop till en myndighet, Försäkringskassan. Som sedan alltså satsat på en kraftig centralisering och maktkoncentration till den centrala myndigheten. Nu ska man alltså för 140 miljoner få en överrock som kontrollerar. Det ska bli spännande - och jag menar allvar.

Annars håller ju folket ganska bra koll på kassan. Ibland på ett bra sätt, ibland mindre bra. Här är tre exempel från YouTube.
Försäkringskassan klipper av dig
Försäkringskassan - the movie
Försäkringskassan - the krigsmovie

Den sista tycker jag blir lite väl lång och tråkig, och har egentligen inget att säga. De båda andra är riktigt bra eller i varje fall acceptabla.

Det känns lite kymigt att hylla EU-Domstolen i Luxemburg. Men när dom nu gör något bra så ska dom ha all heder. Domstolen ogiltigförklarar nämligen en tidigare dom som terroriststämplade det informella banknätverket al-Barakaat från Somalia. I sin kamp mot terrorister terrorstämplade USA al-Barakaat (eftersom det utnyttjats av terrorister - vilket innebär att alla banker och Forex osv också borde terrorstämplas). När USA bestämt detta lydde FN utan att tänka själva, och detta lydde EU utan att tänka själv, och detta lydde Sverige utan att tänka. Och i och med det placerades tre svenska somalier på terrorlistan utan någon rättegång, utan att kunna försvara sig osv. Dvs en ren skandal. Nu har EU-Domstolen beslutat att allt detta var FEL! Bra!

Från Tyskland rapporteras att tyska kärnkraftverk dumpat sitt avfall under mer än 10 år (på 60 - och 70-talet) i en nedlagd saltgruva. Och där ligger nu tonvis med plutonium, strontium, thorium och uran i sammanlagt 126.000 tunnor och läcker. Tyckland har precis som alla andra länder fortfarande inte beslutat vad man ska göra med allt avfall från kärnkraften. Ett giftigt avfallsberg som växer hela tiden. Tyskland har precis som Sverige beslutat att avveckla kärnkraften. Skillnaden är att i Tyskland finns fastställt en slutdatum också. Men, som sagt avfallsfrågan är inte löst.

Slutligen noterar jag att vi fått det slutliga beviset på att hela EU är ett fuskbygge. Innertaket i plenisalen i Strasbourg har rasat. Så för en gångs skull slipper vi hela den parodiska flytten till Strasbourg varje månad. Det går inte att hålla något möte i Frankrike!

Inga kommentarer: