onsdag 9 augusti 2023

Vem ska göra't

» Vi eller någon annan.

Det faktum att den globala medeltemperaturen på vår jord under juli var den högsta som någonsin uppmätts får kanske ses som en liten indikation på att vårt sätt att leva har påverkat vår planet på ett mindre gynnsamt sätt. Ovädret Hans som skapat enorma problem på många håll i landet i dagarna kan kanske ses som ett exempel på att vi påverkat vädrets krafter på ett ogynnsamt sätt. På många andra håll på vårt klot har oväder ställt till det ännu värre på senare tid.

Vetenskapsmännen är idag i princip eniga om att vår påverkan på klimatet är bevisad, och att vi MÅSTE göra något för att få stopp eller i varje fall bromsa den fortsatta utvecklingen. Oväder har alltid drabbat oss, hetta har alltid drabbat oss, torka har alltid drabbat oss. Men, det händer oftare och det händer värre. Jag föredrar att lita på en mer eller mindre samlad vetenskapskår än på vissa klimatskeptiker som väljer att inte tro på vetenskapen.

Men så kommer vi då till den punkten att något ska göras. Att någon måste göra uppoffringar. DÅ blir det inte lika enigt längre. Bara för att JAG gör något så blir det ju ingen ändring. Det är bättre att någon annan gör något som förorsakar mer utsläpp. Vad JAG gör har ingen betydelse. Ungefär så låter det.

Jag läste om en Novusundersökning som gjorts där t.ex. svenska folket tycker att Kina påverkar klimatet mer än vi gör. Och det är naturligtvis så att 1,5 miljarder kineser förorsakar mer utsläpp än 10 miljoner svenskar. Men verkligheten är också att varje svensk förorsakar större utsläpp än varje kines. För att slippa vidta åtgärder skulle ju Kina kunna del upp landet i 150 städer och sedan säga att varje stad behöver inte göra något. Sverige förorsakar mer utsläpp än varje kinesisk stad gör.

Så naturligtvis ska både Sverige och Kina vidta åtgärder. Vi kan börja med att flyga mindre, köpa mindre prylar, kläder osv. Cykla och gå istället för att ta bilen där detta går osv. Kineserna kan sluta med kolkraft och acceptera att alla mobiler och TV-apparater osv som dom skickar till oss blir dyrare. Det blir vi som får betala det.

Det handlar inte om oss eller dom. Det handlar om oss OCH dom. Vi gör vad vi kan medan vi ställer krav på andra att dom också gör vad dom kan. Verkligheten är att ju större inkomster vi har desto mer utsläpp förorsakar vi. Mångmiljardärernas palats, privatflyg och allmänt slöseri innebär att det är lämpligt att dom börjar leva ett normalt liv som en början.

xxxxx

Sedan får klimatvägrare i Sverigedemokraterna säga vad dom vill.

Läs:
SD-väljare: Kinas utsläpp viktigare än Sveriges. - Svenska Dagbladet
Så dags att klimatanpassa när bajsvattnet forsar fram. - Helsingborgs Dagblad ledare
Extremväder blir vanligare när klimatet förändras. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: