söndag 20 augusti 2023

Lokal politik

» Politiska rockader.

Jag har fått en kallelse till kommunfullmäktiges valberedning i nästa vecka. Vi ska bland annat nu välja en ny ordförande för Bildningsnämnden i Åstorp. Den tidigare ordföranden (M) har avsagt sig uppdraget så det är dags att välja en ny ordförande. Tydligen har han tröttnat på att administrera nedskärningar inom skolan och att ha en överordförande som styr och ställer. Nu är det här ett beslut som jag inte tänker lägga mig i. Det är Moderaternas bekymmer.

Åstorp styrdes förra mandatperioden av ett minoritetssamarbete mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men de två oppositionsblocken (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna å ena sidan och Sverigedemokraterna å andra sidan) kunde inte samarbeta. Det fanns ett kommunalråd på heltid (S) och sedan ett oppositionsråd på halvtid (M). Efter valet 2022 lyckades dock Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans med Kristdemokraterna prata sig samman. Ett samarbete som Liberalerna valde att ställa sig utanför. Så idag styr SD+M+KD Åstorps kommun. För att kunna prata sig ihop enades man om att nu fördubbla antalet heltidsanställda politiker och tillsätta två heltidsanställda kommunalråd. Ett vardera från Moderaterna och Sverigedemokraterna! Det prestigeproblemet lyckades man lösa. Ett av dessa, moderaten Roger Nielsen, har tagit på sig ansvaret för bland annat Bildningsnämndens område. Jag tolkar det som att Bildningsnämndens moderata ordförande tycker att det blivit lite för mycket med en ordförande och en överordförande. Nu ska vi alltså välja en ny ordförande. Som jag förstått det kommer Moderaterna att nominera - Roger Nielsen, det moderata kommunalrådet. Men det kan ju inte innebära så mycket merjobb för honom, eftersom han redan haft kontroll över Bildningsnämnden. Nu får han även formellt administrera nedskärningarna på skolan. Det var inte det vi utlovades.

» Mer nedskärningar.

Kommuner (och regioner) har problem med ekonomin över hela landet. Vår moderata finansminister, Elisabeth Svantesson, har varit ytterst snål med statsbidragen så nedskärningar i kommunal och regional verksamhet har blivit en utväg för många kommuner och regioner.

Nyvångshögen
Här i Åstorp har man bland annat gjort nedskärningar inom skola och förskola. Nedskärningar som främst drabbat de som behöver extra stöd. För någon dag sedan blev en annan nedskärning klar. Åstorps kommun har bestämt sig för att helt stänga kommunbiblioteket i Nyvång. Samtidigt som man drar ner på öppettiderna på övriga kommunbibliotek. Det har funnit bibliotek i alla fyra kommundelar. Åstorp, Kvidinge, Hyllinge och Nyvång. Nu stängs alltså Nyvång. Vi känner oss stolta över kommunens satsningar på utbildning och kultur. Hur som helst så har vi ju i varje fall fått en fördubbling av antalet heltidsanställda politiker att trösta oss med. Det är ju alltid något. Vi ska tydligen dessutom få en ny tjänst på HR-avdelningen. Med ökad belastning på den personal som är kvar så kanske det behövs.

Jag kanske ska berätta att Nyvång är ett gammalt gruvsamhälle. Om du färdas genom Nordvästskåne kan du antagligen se "Berget i Nyvång" eller "Nyvångshögen". Det är en rejäl hög med slaggprodukter osv från vad som en gång i tiden var Sveriges största kolgruva. Idag finns det en hel del byggnader som påminner om den epoken, ett museum och så alltså "Berget i Nyvång". Det är ett levande samhälle idag som växer. Men biblioteket läggs alltså ner.

» Om avskaffad valfrihet.

Jag såg i bladet att en av de moderata ledamöterna i en annan av Nordvästskånes kommuner, Örkelljunga, nu väljer att lämna partiet och sitta kvar som politisk vilde. Örkelljunga är en av många kommuner som liksom Åstorp numera styrs av en Brunblå sörja med Sverigedemokraterna och Moderaterna i spetsen. Ett kontroversiellt beslut i Örkelljunga som utlöst Jon Strömbergs beslut att hoppa av är att kommunen ska avskaffa valfriheten när det gäller personliga assistenter. I dag kan man välja kommunen eller välja något privat assistansföretag. Men nu har man i Örkelljunga beslutat att avskaffa det kommunala alternativet. Detta ska utauktioneras till lägstbjudande. Protesterna mot den Brunblå sörjans beslut har varit intensiva. Bland annat har det gjorts en namninsamling som krävt folkomröstning. Men den styrande sörjan har inte ens velat invänta beslut om folkomröstning och eventuellt resultat av en sådan. Man driver igenom beslutet på stört.

Det ska kanske påpekas att Jon Strömberg som hoppar av har egen erfarenhet av att jobba som personlig assistent. Oron bland de som har assistans är mycket stor när nu den Brunblå sörjan avskaffar valfriheten. Men, det är inget som förvånar.

» Brunblått fiasko.

För övrigt kan vi konstatera att även regionen har bekymmer. Nästa vecka har det gått 7 månader sedan jag utlovades behandling för efterstarr på ena ögat. Men resurserna på ögonkliniken i Helsingborg verkar inte vara de bästa. Det handlar om prioriteringar från Region Skånes Brunblå styrande sörja. Jag kan berätta att synen inte blivit bättre på 7 månader, tvärtom...

Läs:
Stramare budget stänger Nyvångs bibliotek. - Helsingborgs Dagblad
Mest kryssade moderaten hoppar av. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: