fredag 11 augusti 2023

Vi lever i olika världar

» Men Makten vill inte ändra detta.

Några artiklar i dagens tidningar får mig att fundera över det här med att vi lever i helt olika världar. Först läser jag i Dagens ETC om Handelsbankens före detta vd Lars Grönstedt som under flera år "glömde" att ta upp drygt 900.000 kronor per år i inkomst som han fick i styrelsearvode från investmentbolaget VNV Global Ltd som är registrerade på Bermuda. Tänk om en vanlig svensk plötsligt skulle deklarera för 900.000 kronor mindre i inkomst under två år. Det är enormt mycket mer än vad vi överhuvudtaget tjänar på ett år. Men Lars Grönstedt "märkte" det tydligen inte ens. Det är uppenbart att vi inte lever på samma planet.

Vi lever på olika planeter
Sedan läser jag i Dagens Industri om vd:n för bolaget LL Lucky Games AB, Mads V. Jørgensen, som precis blivit tilldelad en bonus på 13 miljoner kronor av bolaget. I och för sig kanske inga underligheter i dessa kretsar. Där ju antalet nollor i utbetalningarna alltid blir några extra jämfört med vad vanligt folk kan få. LL Lucky Games AB är ett Stockholmsbolag med 3-4 år på nacken som utvecklar spelautomater osv till nätspelsbolag. Mellan 2021 och 2022 ökade bolagets omsättning från 2 till 5 miljoner kronor (jo, det står miljoner i artikeln), men samtidigt ökade förlusterna från 21 miljoner till 38 miljoner kronor. När bolaget introducerades på den s.k. First North-börsen där mindre bolag noteras var börskursen 1,65 kr per aktie. Sedan dess har den sjunkit till under kronan. Vd:n har alltså fått en bonus på 13 miljoner kronor. För förtjänstfullt arbete kan vi gissa? Som jag sade, vi lever på olika planeter.

I dagens ekonomi med ökande räntor gör bankerna nya rekordvinster. I många länder (Italien, Spanien, Ungern, Litauen osv) har man valt att låta bankerna betala lite extra skatt på sina övervinster. En kanske inte helt felaktig tanke eftersom det är skattebetalarna som får träda in med sina skattepengar när bankerna hamnar under isen. Men i Sverige finns inga sådana tankar. Moderaten Elisabeth Svantesson vill inte höra talas om något sådant. Hon och Moderaterna tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna vill istället helt avskaffa den bankskatt som finns läser jag i Dagens ETC. Lyckligtvis finns det än så länge ingen riksdagsmajoritet för detta. Men vi som finansierar bankernas vinster och bankerna och deras direktörer lever inte heller på samma planet. Vi förstår med vilka Elisabeth Svantesson helst vill frottera sig.

Läs:
Finanstopp åker på skattesmäll – deklarerade inte Bermuda-miljoner. - Dagens ETC
Jättebonus till vd:n för pyttebolaget på First North. - Dagens Industri (låst artikel)
Svalt intresse för extra bankskatt i Sverige. - Dagens ETC

Inga kommentarer: