måndag 28 augusti 2023

Veckans rappakalja

» Det är alltid spännande.

Det är alltid spännande att läsa ledarartiklar i tidningar från näringslivet och de som redan har sitt på det torra. Att läsa tankar från Timbro-maffian är bra för att få upp blodtrycket.

Timbro - på de rikas sida
Idag läser jag ledaren i Dagens Industri som författats av en Ellen Gustafsson som naturligtvis har fått sin utbildning på Näringslivets eget Timbro. Rubriken är: - "Slopa statlig inkomstskatt". Ellen inleder sitt mästerverk med: - "Skatter är fascinerande. Det som i alla andra sammanhang skulle kallas för stöld förvandlas genom samhällskontraktet till något annat. En del av varje människas frihet ges upp i förhoppning att få något för det, vare sig det är vård i tid, en duglig skola till sina barn, en värdig äldreomsorg till en förälder, fungerande järnvägar eller en stark militär."

Med den sortens resonemang så är ju hyran man betalar till exempel också stöld. För att inte tala om räntan som banken tar på mitt lån. Eller kanske att jag tvingas betala för mjölken på Ica är stöld av mina surt förvärvade slantar?

Nä, kära Ellen, du har vistats för mycket i Timbros skadliga miljö. Skatt är inte stöld. Skatt är en ersättning till samhället för den service samhället står för. Det kan vara militärt försvar, poliser som bevakar gatorna, fängelser för förbrytare (allt från tjyvar till bedragare och skattefifflare), sjukvård, skolor och vi kan fortsätta uppräkningen. Att vår goda Timbro-Ellen främst vill avskaffa den statliga inkomstskatten kan kanske bero på att det är den skatt som allra främst drabbar de höginkomsttagare som hon har fått i uppdrag att beskydda.

Jag tror att jag istället förespråkar att vi plockar in skatt främst från de som verkligen har råd att betala skatt!

Läs:
Slopa statlig inkomstskatt. - Dagens Industri ledare.

Inga kommentarer: