Jag ser att vi under dagen haft negativa elpriser i hela landet. Tillgången på elström är alltså större än efterfrågan. Alltså får elproducenterna betala för att bli av med sin elström på elbörsen. Fast vi som konsumenter får naturligtvis inte minuspris och får betalt för att slå på TV:n. Det är väl främst ovädret Hans blåsande som gör att vindkraften producerar för fullt. Men problemen hamnar väl främst hos kärnkraften. Vindkraft, solel och vattenkraft behöver i varje fall inte betala för det som skapar elen. Sol, vind och vatten är ju liksom gratis. Dom kan dessutom enkelt skruva ner om det blir för mycket. Det är främst kärnkraften som får problem som får fortsätta betala för produktionen och sedan också betala för leveranserna.
Annars ser jag att vår kärnkraftslobby i regeringen har fått lite motgångar. Statliga Vattenfall har ju inte visat så stort intresse för att investera i nya stora kärnkraftverk. Ska det bli så, så får man helt enkelt från politikerna ge Vattenfall i order att göra dessa investeringar. Något som kompliceras av att regeringen helt nyligen gjorde Vattenfall mer oberoende av politikernas beslut och istället ska drivas mer företagsekonomiskt. Dvs utan stora kärnkraftverksinvesteringar! Vi får se hur Ebba löser den ekvationen.
För övrigt fick Ebba och resten av kärnkraftsmaffian ännu en motgång i dagarna. Tyska Uniper (som är delägare i alla de svenska kärnkraftverken) deklarerade helt nyligen att för deras skull blir det inga nya investeringar i kärnkraft. Man behåller ägandet i de man äger, men det blir inget nytt.
Sedan kan vi lägga till att 60% av svenskarna vill att den egna kommunen ska bidra till att bygga ut den svenska vindkraften.
Men Ebba Busch kan nog lösa den knuten också. Hon får väl, som Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad, i varje fall glädjas åt att SSU kanske vänt när det gäller kärnkraft. Tänk att så lite kan glädja? Det är alltid roligt att läsa moderatfanatikern Peter Wennblad!
På tal om något helt annat. Kommer ni ihåg Bränsleupproret på Facebook? Innan valet var man rejält aktiva med att driva kampanj för sänkta bensin- och dieselpriser. Hela kampanjen dog i princip på valdagen när man uppnått målet. Dvs regeringsbyte. För så mycket protester mot uteblivna sänkningar från kampanjen har vi inte sett sedan valet. Uppdraget var slutfört - regeringsskifte. Bränslepriserna var bara en förevändning. Man fick väl slantar från någon av Näringslivets lobbygrupper och dom drogs in när "Mission accomplished".
Läs:
Rapport: Lägsta elpriset på över två år i södra Sverige. - Ny Teknik
6 av 10 vill att egna kommunen satsar på vindkraft – bättre än de flesta tror. - Aktuell Hållbarhet
Mätning: Svenskar vill ha vindkraft i sin kommun. - Dagens Samhälle
Uniper: Inga nya kärnkraftverk i Sverige. - Ny Teknik
Sent ska SSU-aren vakna. - Peter Wennblad i Svenska Dagbladet
Bensinen är dyrare men kampglöden har falnat. - Andreas Magnusson I Magasinet Para§raf
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar