onsdag 23 augusti 2023

Satsa på järnvägen

» Sänk priserna.

Jag såg att Portugal blir nästa land att följa Tysklands exempel att införa en billig månadsbiljett som ger rätt till resor med lokal- och regional kollektivtrafik i hela landet. För 49 Euro i månaden kan man resa med all lokal- och regional kollektivtrafik i hela Portugal. 49 Euro motsvarar med dagens usla kronkurs trots detta knappt 600 kronor. Åtgärden görs för att locka fler att åka kollektivt istället för att ta bilen. En åtgärd som i Tyskland blev mycket uppskattad. Enda problemet i Tyskland är att det är så många som vill resa med kollektivtrafiken att det blivit för fullt på tåg och bussar.

Skånskt Pågatåg
I Skåne kostar en 30-dagarsbiljett 1309 kronor. Dvs mer än dubbelt mot vad det kostar i t.ex. Tyskland och Portugal. Och där gäller biljetten i hela landet. Skulle jag passera länsgränsen så får jag lägga till ytterligare pengar i Sverige. I år höjdes biljettpriserna med ca 10%. Effekten har blivit att Skånetrafiken faktiskt förlorat skånska resenärer. Resandet har räddats av att allt fler danskar åker till Sverige för semester och shopping. För att skrämma bort ytterligare kollektivresenärer kan vi förvänta oss en ny höjning av biljettpriserna med 10% nästa år.

Tyvärr styrs vårt land och vår region av en Brunblå sörja som motarbetar kollektivtrafiken. Vår högerregering har kraftigt skurit ner och slopat investeringar i järnvägar. Vi styrs av politiker som utlovar sänkta priser på bensin och diesel i syfte att öka bilismen, samtidigt som man höjer taxorna i kollektivtrafiken. Med syfte att skrämma bort resenärer?

Verkligheten är att priserna i kollektivtrafiken har ökat mer än bränslepriserna. Men vad man lovar från vår Brunblå sörja är att sänka bränslepriserna och öka taxorna i kollektivtrafiken.

En Brunblå sörja!

Apropå något helt annat. Än så länge i år har 36 personer dött på jobbet i olyckor. Ska det få fortsätta så? Ska vi tolerera det? Varför händer inget?

Läs:
Portugal gör som Tyskland – inför ”superbiljett” på tåget. - Dagens ETC
Biljettpriser på tåg och buss kan höjas med nära 10 procent – igen. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: