lördag 26 augusti 2023

Hänsynslösa nikotinslavar

» Är det nikotinet som angriper hjärnan?

Vad är det som gör rökare så förbaskat egoistiska och hänsynslösa? Skyltar om rökförbud gäller inte mig verkar dom tro. Vadå låta bli att röka på busshållplatser och järnvägsstationer? Det struntar väl jag i om det är olagligt. Stör det någon så kan dom väl flytta på sig så att jag kan blossa på fritt? Vadå inte bara släppa fimpen på marken? Det är ju två meter till papperskorgen, en fimp mer eller mindre gör ingen skillnad?

Fimpa
Är det något i nikotinet som angriper den del av hjärnan där allmänt folkvett är placerat? Det råder ju som väl de flesta vet enligt lagen rökförbud på järnvägsperronger, busshållplatser osv. Jag åker mycket ofta tåg och kan konstatera att allt som oftast är det någon rökare som missat förbudet eller totalt struntar i det. Det händer att jag påpekar rökförbudet för rökare ibland. Jag gör det inte konsekvent, då skulle man bli ganska trött. Men det händer. Reaktionerna är olika, allt från "Ursäkta" och "Det visste jag inte" till "Det ska du strunta i" eller "Jag är från Göteborg". Och sedan finns det ju dom som uppenbarligen är hörselskadade också, och inte reagerar alls. Men det är tyvärr många som helt nonchalant struntar i rökförbudet.

Utanför ingången till vår lokala ICA-butik står en bänk för kunder att ta en paus på osv. Trots en mycket stor skylt med rökförbud precis ovanför bänken händer det allt som oftast att det sitter någon idiot och röker på bänken. Att man satt upp skylten är väl för att bespara oss som vill slippa stanken att behöva gå igenom rökmolnen för att komma in i affären. Dessutom är personalens lunchrum precis bakom, och dom kan ju inte ha fönstret öppet om det sitter folk och röker utanför. Det måste helt enkelt vara något i nikotinet som skadar hjärnan. Har forskarna studerat den möjligheten?

Jag var idag en vända till Helsingborg med Pågatåget på eftermiddagen. Naturligtvis stod det någon och rökte på perrongen medan vi väntade på tåget här i Åstorp. Fast mest patetisk var den unga spoling som inne på tåget tog några bloss på en e-cigarett. Han tyckte han var extremt tuff när han blåste ut sina rökpuffar. Det såg så patetiskt löjligt ut att jag inte kunde avhålla mig från att skratta.

» Planerbar elproduktion.

Apropå det där med planerbar elproduktion så såg jag att Sveriges största kärnreaktor Oskarshamn 3 i går fick kopplas ur efter att ha fått snabbstoppas pga problem med turbinanläggningen. När problemen är fixade vet man inte. Men kärnkraften är ju så planerbar så det går nog att planera. Ringhals 4 står också still. Den planeras att komma igång igen 19 september. Enligt den senaste planen alltså. Det är ju planerbart!

Jag såg förresten att vi kunde räkna med lite högre elpriser på elbörsen. Det är nämligen så att även i Finland står två av den planerbara kärnkraftens reaktorer tyvärr för tillfället helt oplanerat stilla. Det är tyvärr sådant som kan hända när man planerar fel!

Nyligen hävdade vår liberala regeringsledamot Romina Pourmokhtari som kallas Miljö- och klimatminister att det till 2045 krävdes 10 nya kärnkraftsreaktorer för att säkra vår elproduktion. Ett uttalande som fick experterna till att ruska på huvudet och undra var hon fått det ifrån. Det var tydligen fler som undrade det för nu har tydligen alla spår av påståendet raderats på regeringens sidor på nätet.

Läs:
Oskarshamn 3 bortkopplad från elnätet. - Aftonbladet

Inga kommentarer: