måndag 7 augusti 2023

Bilismens guldålder

» Tyvärr.

Visste ni att för varje svensk medborgare så finns det iordningställt 50 kvadratmeter parkeringsyta för bilar. Det finns 20 miljoner parkeringsplatser. Och då är det inte medräknat garaget eller uppställningsplatsen hemma vid villan. Men det ska ju finnas vid jobbet, vid diverse affärer osv osv. Den genomsnittliga boytan för en svensk är däremot 42 kvadratmeter. Det finns alltså mer plats för bilen än för resten av livet.

Men att vi lever i ett bilsamhälle vet vi redan sedan tidigare. Vi som valt att försöka leva utan märker detta mycket tydligt. Nuvarande regering domineras också av billobbyn. Låt mig ta ett par exempel på detta.

Det var mycket viktigt att sänka priserna på bensin och diesel. Även om vallöftena ju inte riktigt infriades till fullo. Men det satsades ett antal miljarder av skattepengarna på att få ner priset. Samtidigt är det faktiskt så att om vi tittar på ett lite längre perspektiv (sedan år 2000 för att ta ett exempel) så har faktiskt biljettpriserna i kollektivtrafiken ökat mer än vad bensin och dieselpriserna har gått upp. Men något intresse för att satsa på att sänka taxorna finns inte. Länstrafikbolagen fortsätter höja taxorna rejält varje år. Några tankar på att följa det tyska exemplet med en rejäl satsning på lägre biljettpriser finns inte hos vår Brunblå sörja till regering.

När den Brunblå sörjan tog över fanns det ett färdigt förslag när det gällde reseavdraget i deklarationen som skulle göra detta mer neutralt vad gäller färdmedel. Och inte som idag, det gynnar bilåkande. Men, vår nya Brunblå sörja valde att stoppa förslaget och behålla nuvarande regler som främst gynnar bilåkande storstadsbor. Och som dessutom är skapt för att underlätta fuskande.

Låt mig ta några lokala exempel på hur samhället tar att prioritera bilismen som helt naturligt. Om du kommer till mitt Åstorp, t.ex. med tåget, så möts du av en trevlig karta med lite turistinformation osv. Det intressanta med kartan är att den tar upp alla bilvägar medan gång- och cykelvägar inte är utritade på kartan. Så även om du kommer med tåget förväntas du bara vara intresserad av bilvägar, inte gång- och cykelleder. Där detta finns på kartan ser det helt enkelt ut som om man inte kan komma fram!

Ett annat exempel. En av de större vägarna här i Åstorp har under en tid varit avstängd pga förberedelser för ett helt nytt bostadsområde. Nu har vägen återöppnats och är nyasfalterad och fin. Fast bara bilvägen. Den gång- och cykelväg som ska finnas består än så länge bara av grus och stenar. De som cyklar och går väljer därför att hålla sig ute på körbanan. Att cykla är omöjligt och att gå då riskerar man att vricka fötterna.

Sven Tycker bjuder dig varje dag på färdiga åsikter - helt gratis

Från den Brunblå sörjans interna angelägenheter kan vi notera att SD:s Richard Jomshof fortsätter sina aktiviteter på X (fd Twitter). I helgen har han tydligen återkryssat (f.d. retweetat) ett inlägg där Ulf Kristersson och Tobias Billström kallas för "Pseudointellektuella ynkryggar". Jag blir så lycklig av hjärtligheten!

För övrigt så ser jag också att Johan Pehrson har kontaktat Jimmie Åkesson (på hans semester) för att utröna vad han tänkt göra åt Björn Söder. Han har i skrivande stund inte fått något svar!

Inga kommentarer: